Hoppa till huvudinnehållet

Svårt hitta restaurangpersonal – speeddejting och kockutbildning ska hjälpa

Publicerad:
Åmåls kommun arrangerade en speeddejtingträff där företag i restaurangbranschen skulle kunna få kontakt med arbetssökande. Pelle Skjervik letar till att börja med någon som kan driva Strandcaféet. Här visar Svetlana Rak upp en reklamfilm från det företag hon drivit i Ukraina.
Åmåls kommun arrangerade en speeddejtingträff där företag i restaurangbranschen skulle kunna få kontakt med arbetssökande. Pelle Skjervik letar till att börja med någon som kan driva Strandcaféet. Här visar Svetlana Rak upp en reklamfilm från det företag hon drivit i Ukraina. Foto: Per Bäckström

Restaurangbranschen är redo för omstart efter coronapandemin, men har svårt att hitta personal.

Åmåls kommun uppmärksammar problemet och arrangerade i helgen speeddejting där arbetssökande och företag i besöks- och restaurangnäringen kunde mötas. Vuxenutbildningen startar också en kockutbildning.

Satsningar på fler branscher är att vänta.

Åmåls besöks- och restaurangnäring har återigen fått luft under vingarna och andas en försiktig optimism efter att samhället sakteliga börjat återgå till det normala. Men det behövs personal. Under pandemin har anställda försvunnit iväg till utbildningar och andra orter och arbetsplatser.

Ska Åmåls uteställen kunna komma igång inför de godare tiderna som förhoppningsvis står för dörren måste de rekrytera personal för att möta efterfrågan. Här finns det problem för det saknas både serveringspersonal och inte minst kockar.

Karin Rolfsman från Vuxenutbildningen i Åmål kunde presentera en ny kockutbildning. Här tillsammans med Rama Alasaad (till vänster).
Karin Rolfsman från Vuxenutbildningen i Åmål kunde presentera en ny kockutbildning. Här tillsammans med Rama Alasaad (till vänster). Foto: Per Bäckström

Åmåls kommun har uppmärksammat matchningsproblematiken och sätter in åtgärder. Vuxenutbildningen i Åmål planerar för att i närtid starta en kockutbildning och i lördags arrangerades en speeddejting i Dalslands Outdoors lokaler på gamla HC, för att aspirerande personal och representanter för branschen skulle kunna komma i kontakt med varandra.

Åmåls kommuns näringsutvecklare Jenny Christensen är nöjd över att intresset för speeddejtingen verkade stort och hoppades att aktiviteten kommer att bidra till att branschen i Åmål får den personal som behövs.

Jenny Christensen, som är näringslivsutvecklare i Åmåls kommun, ringde i klockan för att sätta fart på träffarna som skulle föra samman parterna.
Jenny Christensen, som är näringslivsutvecklare i Åmåls kommun, ringde i klockan för att sätta fart på träffarna som skulle föra samman parterna. Foto: Per Bäckström

Hon ser det som bekymmersamt att det saknas vissa typer av kompetenser i kommunen och ute bland företagen.

– Framförallt är det brist på yrkesutbildad personal som exempelvis undersköterskor, men även i industrin kan vi se att efterfrågan på flera typer av ingenjörer och industritekniskt utbildad personal som operatörer är högt eftertraktade. Situationen ser dock ut på det här sättet i många kommuner runtom i Sverige.

Jenny Christensen höll i speeddejtingen tillsammans med Karin Rolfsman, biträdande rektor på Åmåls vuxenutbildning. Det finns planer om att fortsätta framåt för att hjälpa fler branscher.

– Nu tänker vi försöka med att få till ett utbyte mellan individer och de arbetsgivare som finns bland våra teknik- och industriföretag. Där kommer vi också att lägga mycket kraft framöver och pröva flera sätt att hjälpa till att hitta rekryteringsmöjligheter och föra dialog.

Agnes Forsvik satsar på att skaffa sig jobb och värdefulla erfarenheter.
Agnes Forsvik satsar på att skaffa sig jobb och värdefulla erfarenheter. Foto: Per Bäckström

Under lördagens arrangemang såg Rolfsman och Christensen till att alla besökare fick möta de potentiella arbetsgivarna. Jenny Christensen klockade tiden och ringde i startklockan medan Karin Rolfsman dirigerade deltagarna rätt, nere på dansgolvet.

En av besökarna var Ebba Evensen som läser vård- och omsorgsprogrammet på Karlbergsgymnasiet och planerar att läsa till specialistsjuksköterska med inriktningen barnmorska i framtiden. Det är kompetens som är eftertraktad på arbetsmarknaden, men eftersom hon ännu inte hunnit fylla 18 år vill Ebba Evensen försöka arbeta på kafé eller restaurang i sommar istället.

Ebba Evensen var på ett strålande humör och hoppades att företagen skulle tycka hon var intressant att anställa.
Ebba Evensen var på ett strålande humör och hoppades att företagen skulle tycka hon var intressant att anställa. Foto: Per Bäckström

– Tyvärr verkar det vara en hel del regler som gör det svårare att jobba innan man fyllt 18, men jag vill gärna hitta ett arbete i sommar. Därför kommer jag att presentera mig här och hoppas att de ska tycka att jag har något bra att ge och att de uppskattar mig säger Ebba Evensen.

Agnes Forsvik som går i årskurs 9 på Kristinebergskolan var högst troligen en av de allra yngsta på plats. Hon hoppas kunna hitta ett trevligt sommarjobb och verkade helt klart motiverad och förväntansfull över att kunna komma igång och pröva på ett riktigt arbete.

Mer erfarenhet har Christofer Minas som arbetat på olika barer och restauranger i tyska Köln. Han har återvänt till Åmål och vill nu gärna använda sin erfarenhet i hemstaden.

Svetlana Rak har drivit eget företag och utbildat chefer och ledare i effektiv kommunikation. Tidigare levde hon i ukrainska Poltava.
Svetlana Rak har drivit eget företag och utbildat chefer och ledare i effektiv kommunikation. Tidigare levde hon i ukrainska Poltava. Foto: Per Bäckström

– Jag gillar verkligen pulsen i Köln och har trivts bra, men nu saknade jag lugnet och vänligheten här hemma. Så jag tänker att jag vill bo i Åmål ett tag nu, säger han.

En annan av deltagarna var Svetlana Rak som drivit eget företag i Poltava, Ukraina, inriktat på publika framträdanden och kommunikation. Hon hoppades kunna hitta ett spännande jobb i Åmål. Det som kan komma att bli hennes nya hemstad.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteVuxenutbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.