Hoppa till huvudinnehållet

68-åring högg antagonist i huvudet med hacka – fick fängelse även i hovrätten

Publicerad:
Hovrätten fastställde domen för grov misshandel men sänkte straffet något för den Åsensbruksbo som slagit en järnhacka i huvudet på en Billingsforsbo.
Hovrätten fastställde domen för grov misshandel men sänkte straffet något för den Åsensbruksbo som slagit en järnhacka i huvudet på en Billingsforsbo. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hovrätten fastställde domen men sänkte straffet och skadeståndet, för den 68-årige man från Åsensbruk som huggit en Billingsforsbo i huvudet med en hacka.

68-åringen dömdes i Vänersborgs tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för grov misshandel och målsäganden tilldömdes ett skadestånd på 52 400 kronor.

Domen fastställdes

När målet avhandlats i Hovrätten för västra Sverige fastställdes domen. Rätten ansåg mannen skyldig till grov misshandel.

Däremot sänktes fängelsestraffet till ett år och fem månader – och skadeståndet sänktes med 20 000 kronor till 32 400 kronor.

Straffet sänks delvis för att det förflutit så lång tid mellan gärningen och domen. Misshandeln skedde i maj 2019 och dom föll i oktober 2021.

Rasistiska tillmälen

Åsensbruksbon ska enligt domen ha skrikit rasistiska tillmälen mot Billingsforsbon och sedan slagit en järnhacka i huvudet på honom så att han fick en sårskada med blodvite som följd.

68-åringen yrkade i hovrätten på ett frikännande. Han förnekar visserligen inte händelseförloppet, men menar att hugget i huvudet var oavsiktligt.

Artikeltaggar

ÅsensbrukBillingsforsBrott & blåljusGrov misshandel

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.