Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Åmål kunde redan ha en kockutbildning igång

Publicerad:
Vuxenutbildningen i Åmål står i startgroparna för att starta kockutbildning.
Vuxenutbildningen i Åmål står i startgroparna för att starta kockutbildning. Foto: Mike Groll/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu har den politiska kopiatorn börjat gå även på stadshuset i Åmål. På första sidan i PD den 12 april läser vi att det planeras för en kockutbildning som i närtid ska startas via vuxenutbildningen.

På Arbetsförmedlingens hemsida stod det 2020 följande ”Arbetsförmedlingen gör bedömningen att kockar, kallskänkor, bagare, konditorer, hovmästare och servitörer har mycket goda möjligheter till arbete i framtiden. Antalet som väntas ta examen under de kommande fem åren bedöms inte vara tillräcklig för att täcka de behov som finns. Sammantaget bedöms möjligheterna till arbete för kockar, kallskänkor, bagare, konditorer, hovmästare och servitörer bli mycket goda både på ett och fem års sikt.”

Med anledning av Arbetsförmedlingens prognos och att Åmål då låg och fortfarande ligger i topp vad gäller arbetslöshet lämnade Sverigedemokraterna på kommunstyrelsemötet den 15 september 2020 in ett initiativärende om att starta en kockutbildning men även en utbildning för kallskänkor, bagare, konditorer, hovmästare eller servitörer.

Tyvärr fick Sverigedemokraterna då inte gehör för förslaget, antagligen var skälet trots Arbetsförmedlingens prognos att den styrande majoriteten inte såg behovet komma.

Att den styrande majoriteten nu inför Sverigedemokraternas tidigare förslag om kockutbildning är bra men det är också glädjande för de arbetslösa som vill utbilda sig till kockar att de ges den möjligheten. Men hade vi startat kockutbildning när Sverigedemokraterna la förslaget 2020 hade vi i dag haft färdigutbildade kockar som kunnat ta de jobb som efterfrågas inom restaurangbranschen.

Ove Kaye

Sverigedemokraterna Åmål

Artikeltaggar

Åmåls kommunInsändareSverigedemokraternaVuxenutbildning