Hoppa till huvudinnehållet

Flyktingströmmen har avtagit – akutboende stängs

Publicerad:
Åmåls församling har dragit ett stort lass när det gäller flyktingmottagandet.
Åmåls församling har dragit ett stort lass när det gäller flyktingmottagandet. Foto: Fredrik Tacacho

Flyktingströmmen till Åmål har avtagit de senaste veckorna. Kommunen avvecklar därför akutboendet i församlingshemmet.

– Vi har gått ner på sparlåga, säger Daniel Andersson, säkerhetsstrateg i Åmåls kommun.

Efter den första stora flyktingströmmen från Ukraina till Åmål har det lugnat sig de senaste veckorna. Kommunen har därför beslutat att stänga trygghetspunkten och akutboendet i Åmåls församlingshem, dit spontanflyktingarna från Ukraina har hänvisats i första hand.

– Vi har ett bra samarbete med de flyktingar som redan har kommit hit och vi har inte fått några indikationer på att det kommer fler spontanflyktingar just nu i alla fall, säger Daniel Andersson, säkerhetsstrateg i Åmåls kommun.

Skulle läget förändras går det snabbt att ställa om igen.

– Utrustning och sängar är kvar i församlingshemmet.

Anvisas inte

Inte heller några anvisade flyktingar från Ukraina är att vänta då Migrationsverket har aviserat att Åmål inte kommer att vara en av anvisningskommunerna.

Kommunen har efterfrågat svar från Migrationsverket, huruvida de familjer som kommit till Åmål ska vara kvar här permanent eller inte. Kommunens förslag och önskan är att de familjer som redan kommit hit och börjat etablera sig här ska få stanna.

– Vi vill inte flytta barnfamiljer i onödan. Om de som har kommit hit får stanna här, då har vi fyllt den kvot som vi kan förväntas att ta, säger Daniel Andersson.

Stor generositet

Det 60-talet flyktingar som kommit till Åmål sedan kriget bröt ut har i dag samtliga eget boende i kommunen, i huvudsak i lägenheter. Tack vare stor generositet från både privatpersoner och företag har lägenheterna snabbt fyllts med nödvändiga möbler och husgeråd.

– Jag vill ge en stor eloge till alla i Åmål som har hjälpt till. Ingen nämnd och ingen glömd, säger Daniel Andersson

För tillfället är behoven tillgodosedda och kommunen efterlyser därför inte längre möbler och frivilliginsatser via sin hemsida.

– Kommunen har stängt ner möjligheten att skänka saker till flyktingarna och vi hänvisar inte längre till några insamlingar.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls församlingÅmåls kommunDaniel AnderssonSamhälleUkrainakriget

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.