Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Svårsläckt storbrand på Östby

Publicerad:
Reporter Liselotte Lans
Liselotte Lans
liselotte.lans@provinstidningen.se
För 50 år sedan utbröt en storbrand på soptippen i Östby utanför Åmål.
För 50 år sedan utbröt en storbrand på soptippen i Östby utanför Åmål.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1972

Största branden på Östby. En brand som var mycket svårsläckt blossade vid middagstiden i går upp på Östby sopstation utanför Åmål. 30 brandmän från Åmål och Säffle kämpade hela eftermiddagen för att hålla branden under kontroll samtidigt som maskiner sattes in för att gräva upp tippen så man bättre skulle komma åt eldhärden.

Under natten har tio man, brandmän och kommunalanställda samt maskinister varit i full sysselsättning och från brandledningen rapporteras i dag på morgonen att läget är i stort sett oförändrat.

1997

Kyrksilver och andra skatter. Under hela nästa vecka pågår ett projekt som heter ”Tidernas kyrka”. I Åmål uppmärksammas detta på olika sätt, bland annat med en utställning av föremål som tillhör Åmåls kyrka.

Åke Blomgren ger en historisk återblick och berättar bland annat om kyrkans silverskatter. Åmåls kyrka har inventarieföremål som anknyter till den första kyrkobyggnaden i Åmål – den kyrka som i historiska sammanhang benämns medeltidskyrkan.

2012

65 ska få vatten och avlopp. Nu skall Åmåls kommun och Säffle-Åmåls gemensamma teknikförvaltning börja planera för en utbyggnad av vatten- och avloppsnätet i Tössebäcken.

Det handlar om ett stort åtagande och till att börja med vill va-chefen Berit Öhman ha politikernas klartecken för att bland annat ta fram en kalkyl för investeringsbehovet.

Redaktör: Liselotte Lans

Artikeltaggar

SamhälleTeknik- och fritidsförvaltningenTössebäckenÅmålÅmåls kyrkaÖstbyÖstby miljöstation

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.