Hoppa till huvudinnehållet

Födelsedag: Åmåls mesta pepparkaksgumma firar sig själv med fikabröd

Publicerad:
I över 20 år har Nada Cvijanovic anordnat julbak på Åmåls äldreboende.
I över 20 år har Nada Cvijanovic anordnat julbak på Åmåls äldreboende. Foto: Karin Olsson

Innan pandemin satte stopp var julbaken med Nada Cvijanovic en av de mest uppskattade traditionerna på Åmåls äldreboenden.

– Hoppas att pandemin försvinner, så att jag kan sätta igång igen, säger Nada, som fyller 73 år på torsdagen.

Födelsedagen delas med den engelska drottningen. Men till skillnad från Elizabeth II kommer Nada Cvijanovic inte att kunna omge sig med nära och kära. Barnbarnen bor i Oslo och Spanien, där även sonen för närvarande befinner sig med sin sambo på semester.

– Det blir möjligen lite extra kaffebröd. Hemma hos mig pågår baket jämt, säger Nada Cvijanovic.

Önskar du dig något speciellt?

– Fred i världen. Och hälsan. Det är viktigast. Men det blir nog inte så mycket presenter.

När det inte gick att anordna bakning på äldreboendena under pandemin åkte Nada Cvijanovic och maken Bosko Cvijanovic istället ut med bullar till äldreboendena. Det blev ett sätt för paret att fira sitt guldbröllop.
När det inte gick att anordna bakning på äldreboendena under pandemin åkte Nada Cvijanovic och maken Bosko Cvijanovic istället ut med bullar till äldreboendena. Det blev ett sätt för paret att fira sitt guldbröllop. Foto: Karin Olsson

Till sommaren är det i alla fall tänkt att hela familjen ska samlas till stort firande, då både sonen Zoran och hans sambo Helena fyller 50.

– Men vårt hem står alltid öppet om någon vill komma och gratulera mig, säger Nada Cvijanovic.

Har ni några speciella födelsedagstraditioner i familjen?

– Jag föddes på långfredagen 1949, så påsken har ofta legat nära. Födelsedagarna firas annars på ungefär samma sätt här och där nere.

Nada Cvijanovic kommer ursprungligen från det forna Jugoslavien och rötterna finns givetvis kvar på Balkan, men efter 53 år i Sverige känner hon sig mest svensk.

”Saknar det enormt”

Med tiden har hon kommit att bli något av Åmåls egen pepparkaksgumma. Hennes julbak på kommunens äldreboenden är en långlivad tradition, eller var åtminstone det tills pandemin satte stopp.

– Jag saknar det enormt mycket, säger Nada Cvijanovic. Jag brinner för våra äldre och tycker att de ibland är bortglömda.

Pepparkaksbaken väcker många minnen till liv, menar Nada Cvijanovic.
Pepparkaksbaken väcker många minnen till liv, menar Nada Cvijanovic. Foto: Karin Olsson

Förhoppningsvis kan traditionen återupptas inför kommande jul. Mycket hänger på hur smittspridningen av covid-19 utvecklas.

– Pepparkaksbaken är någonting som de boende uppskattar väldigt mycket. Dofterna och allt runt omkring väcker många gamla minnen till liv, säger Nada Cvijanovic.

Artikeltaggar

ÅmålFödelsedagarNada Cvijanovic

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.