Hoppa till huvudinnehållet

Vårdintroduktion – Ett första steg mot arbete i Sverige: ”Det är okej att prata fel”

Publicerad:
Undersköterskan Darunee Pukdeesri trycker på vikten av att lära sig språket. ”Om ni börjar prata somaliska så börjar jag prata thailändska och då blir det inte kul”, säger hon till kursdeltagarna.
Undersköterskan Darunee Pukdeesri trycker på vikten av att lära sig språket. ”Om ni börjar prata somaliska så börjar jag prata thailändska och då blir det inte kul”, säger hon till kursdeltagarna. Foto: Fredrik Tacacho

Vägen till ett jobb i Sverige kan vara lång för nyanlända. Samtidigt är behovet av exempelvis vårdpersonal stort. För att korta startsträckan genomförs nu en introduktionskurs i vård, genom projektet In Åmål.

Undersköterskan Darunee Pukdeesri har varit med och format utbildningen hon själv skulle velat gå när hon kom till Sverige för 15 år sedan.

”Kom i tid.” ”Prata svenska.” ”Det är okej att prata fel.” Uppmaningarna som Darunee Pukdeesri har skrivit upp på whiteboardtavlan inne i ett av klassrummen på Ågården är många. Det är sista dagen av sju på den introduktionskurs i vård som hålls genom integrationsprojektet In Åmål. Avslutningsdagen är ett uppsamlingsheat och en sammanfattning av allt som gåtts igenom under kursen. Kursintyg ska också delas ut till de sju deltagare som fullföljt utbildningen.

Undersköterskan Darunee Pukdeesri, som håller i kursen tillsammans med pedagogen Britt-Marie Johansson, har handplockats. Hon har själv gjort den resa som deltagarna förhoppningsvis kommer att göra framöver. Hon kom till Sverige från Thailand 2005 och arbetar i dag på Åmålsgården.

– Den här kursen skulle jag vilja ha haft när jag kom hit och skulle börja söka jobb för 15 år sedan, säger Darunee Pukdeesri.

För kort introduktion

Nu delar hon istället med sig av sina egna erfarenheter. Varje år, när det kommer nya vårdvikarier, uppkommer nya problem och missförstånd, förklarar hon. För att underlätta för nya vikarier har hon på eget initiativ fotograferat de vanligaste hjälpmedlen inom vården och sammanställt bilderna i en pärm, som ett bildstöd för nyanställda. Britt-Marie Johansson har kompletterat materialet med texter.

– Det räcker inte med den korta introduktion på några timmar som nya vikarier får i dag, säger Darunee Pukdeesri.

Darunee Pukdeesri bidrar med sina erfarenheter – och sitt smittande skratt. Här med deltagaren Nimca Nuur.
Darunee Pukdeesri bidrar med sina erfarenheter – och sitt smittande skratt. Här med deltagaren Nimca Nuur. Foto: Fredrik Tacacho

Kursen har innehållit både teoretiska och praktiska moment. Vid ett par av kurstillfällena har deltagarna tränat lyftteknik på Illern.

– Jag tycker att det är bra att vi har fått öva på hur vi ska hjälpa de äldre om de ramlar, säger kursdeltagaren Sahra Ali.

Deltagarna har även fått handfasta tips kring sociala koder och om hur det fungerar på en arbetsplats.

– Om vi tar hand om varandra bra, kommer vi ta hand om de boende bra också, säger Darunee Puukdesri.

Jobb på gång

Ett par av deltagarna har redan börjat söka sommarjobb inom vården, andra kommer att göra det. En tjej har en arbetsintervju inbokad senare under dagen.

– Jag hoppas att vi kommer att jobba tillsammans inom vården, säger Darunee Pukdeesri.

Vårdintroduktionskursen ska underlätta för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Undersköterskan Darunee Pukdeesri har hållit i kursen tillsammans med pedagogen Britt-Marie Johansson. Deltagarna heter Hafsa Abdi, Nimca Nuur, Nura Yusuf, Duniya Omer, Naimo Khaliif och Sahra Ali. Saediya Mahmud saknades vid fototillfället.
Vårdintroduktionskursen ska underlätta för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Undersköterskan Darunee Pukdeesri har hållit i kursen tillsammans med pedagogen Britt-Marie Johansson. Deltagarna heter Hafsa Abdi, Nimca Nuur, Nura Yusuf, Duniya Omer, Naimo Khaliif och Sahra Ali. Saediya Mahmud saknades vid fototillfället. Foto: Fredrik Tacacho

Flera av kursdeltagarna läser även svenska för invandrare, SFI, parallellt med vårdintroduktionen. Och även om språket är en nyckel för att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden, tycker vissa av kursdeltagarna att det kan bli väl mycket fokus på utbildning i Sverige. Vägen till egen försörjning är lång, menar kursdeltagaren Nimca Nuur som jämför med hur det såg ut i Italien, där hon tidigare bodde. Där var det lättare att få enklare jobb som nyanländ. Hon efterlyser mer praktik för att på så sätt komma in på arbetsmarknaden i Sverige.

– Jag har sökt städjobb här, men även då frågade de om jag hade något intyg. Jag kan städa, säger hon.

Duniya Omer har även fungerat som ett språkstöd under kursen.
Duniya Omer har även fungerat som ett språkstöd under kursen. Foto: Fredrik Tacacho

In Åmål

Vårdintroduktionskursen är en del av integrationsprojektet In Åmål som finansieras av Asyl-, migrations-, och integrationsfonden (AMIF). Åmåls kommun har beviljats 15 miljoner kronor till projektet. Projektet syftar till att stärka tredjelandsmedborgare mot egen försörjning och säkerställa att den kompetens som efterfrågas i kommunen finns tillgänglig. Sju heltidsanställda jobbar med projektet som pågår mellan åren 2020 och 2022.

Tredjelandsmedborgare är en juridisk benämning för personer som är medborgare i ett land utanför området som innefattar EU-länderna, EES-länderna och Schweiz.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteIn ÅmålIntegrationUndersköterskaVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.