Hoppa till huvudinnehållet

Luna, 6, från Åmål inviger nya familjeområdet på Liseberg

Publicerad:
Luna Lana Torstensson är en av 20 personer som på lördag inviger Lisebergs nya familjeområde Luna Park.
Luna Lana Torstensson är en av 20 personer som på lördag inviger Lisebergs nya familjeområde Luna Park. Foto: Fredrik Tacacho

Över tusen personer vid namn Luna visade intresse för att inviga det nya familjeområdet Luna Park på Liseberg. Luna Lana Torstensson, 6 år, från Åmål hade turen att bli en av 20 utvalda.

– Jag älskar Liseberg, säger hon.

På lördag är det säsongspremiär på Liseberg. En av årets stora nyheter är familjeområdet Luna Park, med två nya åkattraktioner: Turbo och Tempus.

– Tempus ser väldig rolig ut, säger Luna Lana Torstensson.

– Det blir nog mamma som får åka med på den. Jag blir lätt åksjuk, säger pappa Jerry Torstensson.

Det var i början av förra veckan som nöjesparken gick ut på sina sociala medier och efterfrågade personer i åldern 6–53 år vid namn Luna som ville vara med och inviga det nya området. Intresset var stort – över tusen personer vid namn Luna hörde av sig. Luna Lana Torstensson hade turen att vara en av de 20 som lottades fram.

– Jag blev väldigt glad, säger Luna.

Hela familjen, Luna Lana Torstensson, Jerry Torstensson, Janaina Lana och Beatriz Lana Torstensson, är taggad på helgens Lisebergsäventyr.
Hela familjen, Luna Lana Torstensson, Jerry Torstensson, Janaina Lana och Beatriz Lana Torstensson, är taggad på helgens Lisebergsäventyr. Foto: Fredrik Tacacho

Familjen hade själv inte sett tävlingen utan tipsades av Jerrys mamma, som i sin tur hade tipsats av en kusin.

– Mamma ringde mig sent en kväll. Jag undrade vad det var frågan om, säger Jerry Torstensson.

Bara ett par dagar efter att familjen anmält sitt intresse hörde Liseberg av sig med det glädjande beskedet.

Får åka premiärturen

Hela familjen, som utöver Luna består av mamma Janaina Lana, pappa Jerry Torstensson och lillasyster Beatriz Luna Torstensson, är nu inbjuden till Liseberg på lördag, där Luna kommer att få öppna det nya området och premiäråka de nya attraktionerna först av alla. Hela familjen bjuds dessutom på fria åkpass hela dagen. Priset passade familjen som handen i handsken då de är flitiga Lisebergsbesökare. Ett besök på vårkanten och ett i samband med halloween är standard.

– Luna älskar Liseberg. Hon vill åka allt och längtar till den dagen hon får åka Helix, säger Janaina Lana.

Nästa år, när Liseberg fyller 100 år, är det läge för Luna Lana Torstensson att återvända till nöjesparken. Då invigs nämligen åkattraktionen Luna – en bumerangberg- och dalbana som kommer att bli den högsta och snabbaste av sin sort i världen.

3387 personer heter Luna

Enligt SCB:s statistik från 2020 har 3 361 kvinnor och 26 män i Sverige Luna som förnamn. Luna Lana Torstensson har tidigare inte träffat någon namne, men på lördag kommer hon alltså få träffa 20 personer med samma namn.

Inspirationen till namnet fick föräldrarna från karaktären Luna Lovegood i Harry Potter.

– Och så fungerar det bra på både portugisiska och svenska, säger Janaina Lana, som ursprungligen kommer från Brasilien.

Luna Parks två nya åkattraktioner

Turbo: En interaktiv och fartfylld attraktion där man färdas på en motorcykel eller i en sidovagn och själv kan påverka åkturen.

Tempus: En sju meter hög åktur för hela familjen som med hjälp av fyra roterande axlar tar gästerna upp och ner och runt.

Lisebergs nya attraktion Tempus. Det nya området Luna Park beskrivs som ett område för ”mellanstora” barn.
Lisebergs nya attraktion Tempus. Det nya området Luna Park beskrivs som ett område för ”mellanstora” barn. Foto: Liseberg
Lisebergs nya åkattraktion Turbo.
Lisebergs nya åkattraktion Turbo. Foto: Liseberg

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGöteborgLiseberg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.