Hoppa till huvudinnehållet

Belarusisk stipendiat avslutar Åmålsvistelse med författarkväll

Publicerad:
Zmicier Vishnou skrev i sin stipendieansökan att ”Den här residenstiden skulle vara en mycket viktig möjlighet att för en kort tid bryta upp från den belarusiska verkligheten och ägna mig helt åt att fördjupa mig i mitt arbete.”
Zmicier Vishnou skrev i sin stipendieansökan att ”Den här residenstiden skulle vara en mycket viktig möjlighet att för en kort tid bryta upp från den belarusiska verkligheten och ägna mig helt åt att fördjupa mig i mitt arbete.” Foto: Victor Estby

På torsdag gästar den belarusiska litteratur-stipendiaten Zmicier Vishnou Bokdagar i Dalslands författarkväll för ett samtal med Dmitri Plax – Sveriges främsta översättare av belarusisk litteratur.

Under en knapp månads tid, 5 april till 30 april, arbetar den mångsidiga belarusiske författaren Zmicier Vishniou i Åmål, genom det regionala projektet AIR Litteratur Västra Götalands residensvistelse. Totalt sex författarstipendiater besöker Västra Götaland i detta stipendiatprogram.

Intresset för stipendiatprogrammet har varit stort – 160 ansökningar kom in. Bokdagar i Dalsland fick välja bland ett urval på fyra svenska och internationella författare och valet föll alltså på Zmicier Vishnou.

– Det var inte svårt, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Dels är han en spännande litterär person, med en stor bredd och betydelse för sitt lands och sitt språks litterära utveckling. Dels känns det förstås viktigt om man kan att ge möjlighet för en författare som verkar i ett land med extremt svåra förutsättningar att arbeta att få verka, om blott för en begränsad tid.

På torsdag gästar Zmicier Vishniou Bokdagar i Dalslands författarkväll i Nordiska Litteraturhuset, för att samtala med översättaren Dmitri Plax kring Vishnous författarskap, ge prov på delar av hans verk , prata om hans tid i Åmål och situationen för författare i Belarus.

Zmicier Vishniou skulle egentligen ha kommit till Åmål redan i januari men på grund av plötsligt kraftigare reglering av vaccinpass för resande in i EU fick han då vända i Vilnius och återvända till Minsk. Det första inreseförsöket resulterade i en essä som han författat under tiden i Åmål och som sedermera kommer att publiceras i Tyskland. Under tiden i Åmål har Zmicier Vishniou även arbetat med diverse manus och en experimentell bok, som är en fortsättning på antiromanen ”Om man tittar närmare – Är Mars blå”.

Zmicier Vishnou föddes i Ungern men bor numera i Belarus huvudstad Minsk där han studerat filologi och journalistik. Han beskrivs som en av de författare som format den belarusiska litteraturens unga författargeneration och har gett ut ett tiotal egna poesi- och prosaböcker, varav flera getts ut på tyska.

Zmicier Vishnou

Zmicier Vishnou är född 1973 i Ungern och är poet, performancekonstnär, litteraturkritiker och redaktör för Litteraturtidskriften Teksty. Sedan 2007 leder han tillsammans med Michas Bashura det belarusiska bokförlaget Galiafy. Han är också en av grundarna av den avantgardistiska rörelsen Bum-Bam-Lit, har varit författarstipendiat i Berlin och deltog i augusti 2021 på den stora internationella poesifestivalen Days of Poetry and Wine i Slovenien.

Artikeltaggar

BelarusBokdagar i DalslandLitteraturNordiska litteraturhusetVictor Estby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.