Hoppa till huvudinnehållet

Erika sexa i natt-SM trots rejäl miss: ”Bästa resultatet på flera år”

Publicerad:
Erika, till vänster, med tvillingsystern Johanna Källvik Leufvén under OK Tyrs tävling ”Korten” i höstas. Erika Källvik Leufvén blev sexa i SM i nattorientering.
Erika, till vänster, med tvillingsystern Johanna Källvik Leufvén under OK Tyrs tävling ”Korten” i höstas. Erika Källvik Leufvén blev sexa i SM i nattorientering. Foto: Olov Öström

Under helgen avgjordes SM i nattorientering i skogarna runt Godegård i nordvästra Östergötland. Trots en rejäl miss på den första kontrollen blev Åmålstjejen Erika Källvik Leufvén sexa på SM.

Både Erika och Johanna Källvik Leufvén har dragits med skador sedan de för ett knappt år sedan lämnade Åmåls OK och skrev på för IFK Göteborg. Johanna har haft problem med ett förstadium till hälsporre. För Erika började problemen redan ett år tidigare.

– Jag har haft inflammation i benhinnorna under två år. Jag är andraårssenior, men i fjol tävlade jag bara i stafett på SM.

Bommade direkt

Erika Källvik Leufvén fick en tuff SM-start. Efter en bom redan på första kontrollen, med över två minuter, hade hon inga förväntningar på någon bra placering. Löparen som startade två minuter bakom Erika var ikapp och förbi redan efter bommen vid den första kontrollen. Men istället för att tappa kraft och motivation så sprang Erika Källvik Leufvén därefter mer på chans och ökade dessutom farten.

– Det kändes som att jag inte hade något att förlora i det läget. Jag kunde verkligen inte tro på en så pass framskjuten placering i det läget. Det är mitt bästa tävlingsresultat på flera år.

Erika Källvik Leufvén, näst längst till höger, fick tack vare sin topp-tio-placering ta emot ett SM-löv vid prisceremonin i natt-SM.
Erika Källvik Leufvén, näst längst till höger, fick tack vare sin topp-tio-placering ta emot ett SM-löv vid prisceremonin i natt-SM. Foto: Privat

Erika slutade sjua i tävlingen, men eftersom en av de framförvarande löparna kom från Danmark betydde det en sjätteplacering i natt-SM. Erika Källvik Leufvén berättar att hon har tränat en hel del på nattorientering i vinter.

Tvillingsystern Johanna slutade på 29:e plats i tävlingen.

Fick ett SM-löv

De tio bäst placerade i SM förärades med en medalj, ett SM-löv, som Erika stolt fick mottaga vid prisutdelningen där hon stod bredvid Karolin Ohlsson, med SM-guld i stafett på meritlistan.

Förutom orienteringen, där både Erika och Johanna Källvik Leufvén tränar på så mycket de kan orkar med tanke skadorna, så läggs mycket tid ner på studierna. Erika läser till mellanstadielärare medan Johanna läser till civilingenjör i industriell ekonomi.

Nästa tävling blir i stafett i Tiomila, som i år avgörs utanför Örebro. Laguttagningarna är inte klara än, så om Erika och Johanna tävlar med eller emot varandra är ännu inte klart.

Artikeltaggar

Erika Källvik LeufvénIFK GöteborgJohanna Källvik LeufvénMotala kommunOrienteringÖstergötlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.