Skogsstyrelsen arrangerade i tisdags, tillsammans med Västra Götalandsregionen, en exkursion i skogen utanför Fengersfors. På Kleva slöjdbiotop berättade markägaren och slöjdaren Karl Hallberg om hur skog kan bli till slöjd, hantverk, upplevelser och kurser.
Under exkursionen på Kleva slöjdbiotop diskuterades allt från ökade inslag av lövträd och lövskogar, som många arter är beroende av, till mer hyggesfria metoder och att skapa natur- och kulturvärden i brukad skog.
Martin Jentzen från Plockhugget, ett företag som enbart handlar med virke från skogar som inte kalhuggs, berättade om naturnära skogsbruk och Henrik Johansson från Skogsstyrelsen berättade om hyggesfria skogar. Träffen är en del i Skogsstyrelsens nationella projekt ett mer variationsrikt skogsbruk.
Målet med projektet är titta på hur slöjden kan rädda våra skogar och även skapa jobb. Det handlar om ett se på skogen med ett förändrat och hållbart synsätt och hitta alternativa inkomster för markägare.
Långväga gäster
På träffen deltog bland annat lokala hemslöjdskonsulenter, men även mer långväga gäster lockats till samlingen. Hemslöjdskonsulenten Felix Wing reste ända från Västerbotten och hans kollega Pea Sjölén kom från Uppsala för att delta på träffen.
Skogen i Kleva ska användas till slöjd, hantverk och kanske även till ett och annat husbygge.
Tanken är att slöjdare och hantverkare ska kunna beställa och hämta sitt trämaterial direkt ur skogen, så att det sker en långsam gallring där långsiktighet och hållbarhet är ledorden.
– Det är lite av ett experiment där vi provar oss fram och försöker hitta fler alternativa användningsområden för våra skogar. Det handlar om vilken attityd vi har till skogen och att skapa nya sätt att experimentera, säger markägaren och slöjdaren Karl Hallberg.
Under rundvandringen på slöjdbiotopen utanför Fröskog stannade svampkonsulenten Liza Johansson från Fengersfors till och plockade upp en nedfallen gren på marken.
Färger av svamp
Hon visade då för deltagarna på exkursionen hur sporsäckssvampen grönskål, som växer på nedfallna murkna lövträd, färgat grenen grön. Färgen kan användas till intarsia, en teknik där man skapar mönsterlagda ytdekorationer av olika färgade träslag.
– Jag har tillverkat sprättknivar i olika färger med pigment från svampar. Skogen och naturen har mycket att ge, säger Liza Johansson.
Kurt Bengtsson från Älvsborgs läns hemslöjdsförbund visade upp en korg som han själv har tillverkat av furu. Perfekt som svampkorg eller till att packa ner filt och kaffetermos i för rekreation i skogen. Ett naturupplevelse så god som någon.