Hoppa till huvudinnehållet

Slöjd ska rädda skogen: ”Provar nya användningsområden”

Publicerad:
Markägaren Karl Hallberg från Fengersfors och hemslöjdskonsulenten Joakim Lilja, som är representant för Västra Götalandsregionen, försöker hitta fler synergier mellan skogsägare och slöjdare som söker material. Foto: Roger Pettersson

Skogsstyrelsen arrangerade i tisdags, tillsammans med Västra Götalandsregionen, en exkursion i skogen utanför Fengersfors. På Kleva slöjdbiotop berättade markägaren och slöjdaren Karl Hallberg om hur skog kan bli till slöjd, hantverk, upplevelser och kurser.

Under exkursionen på Kleva slöjdbiotop diskuterades allt från ökade inslag av lövträd och lövskogar, som många arter är beroende av, till mer hyggesfria metoder och att skapa natur- och kulturvärden i brukad skog.

Martin Jentzen från Plockhugget, ett företag som enbart handlar med virke från skogar som inte kalhuggs, berättade om naturnära skogsbruk och Henrik Johansson från Skogsstyrelsen berättade om hyggesfria skogar. Träffen är en del i Skogsstyrelsens nationella projekt ett mer variationsrikt skogsbruk.

Liza Johansson från Fengersfors är svampkonsulent och visar hur svampen grönskål har förvandlat en gren till grönved. Skogsstyrelsens Henrik Johansson, Kurt Bengtsson från Älvsborgs läns hemslöjdsförbund och hemslöjdskonsulenten, representant för Västra Götalandsregionen, Joakim Lilja, tittar nyfiket på.
Liza Johansson från Fengersfors är svampkonsulent och visar hur svampen grönskål har förvandlat en gren till grönved. Skogsstyrelsens Henrik Johansson, Kurt Bengtsson från Älvsborgs läns hemslöjdsförbund och hemslöjdskonsulenten, representant för Västra Götalandsregionen, Joakim Lilja, tittar nyfiket på. Foto: Roger Pettersson

Målet med projektet är titta på hur slöjden kan rädda våra skogar och även skapa jobb. Det handlar om ett se på skogen med ett förändrat och hållbart synsätt och hitta alternativa inkomster för markägare.

Långväga gäster

På träffen deltog bland annat lokala hemslöjdskonsulenter, men även mer långväga gäster lockats till samlingen. Hemslöjdskonsulenten Felix Wing reste ända från Västerbotten och hans kollega Pea Sjölén kom från Uppsala för att delta på träffen.

Skogen i Kleva ska användas till slöjd, hantverk och kanske även till ett och annat husbygge.

Tanken är att slöjdare och hantverkare ska kunna beställa och hämta sitt trämaterial direkt ur skogen, så att det sker en långsam gallring där långsiktighet och hållbarhet är ledorden.

 • Liza Johansson från Fengersfors har gjort sprättknivar som hon färgat med hjälp av pigment från olika svampar.
  Liza Johansson från Fengersfors har gjort sprättknivar som hon färgat med hjälp av pigment från olika svampar. Foto: Roger Pettersson
 • Liza Johanssons sprättknivar är ett gediget hantverk.
  Liza Johanssons sprättknivar är ett gediget hantverk. Foto: Roger Pettersson
 • Kurt Bengtsson från Älvsborgs läns hemslöjdsförbund och Bo Larsson på fortifikationsverket.
  Kurt Bengtsson från Älvsborgs läns hemslöjdsförbund och Bo Larsson på fortifikationsverket. Foto: Roger Pettersson
 • Markägaren Karl Hallberg och Martin Jentzen från Hedekas, som är frilansande konsult inom naturnära skogsbruk.
  Markägaren Karl Hallberg och Martin Jentzen från Hedekas, som är frilansande konsult inom naturnära skogsbruk. Foto: Roger Pettersson
 • Kurt Bengtsson, från Älvsborgs läns hemslöjdsförbund, slöjdar sina egna svampkorgar. Korgen han håller i är tillverkad av furu.
  Kurt Bengtsson, från Älvsborgs läns hemslöjdsförbund, slöjdar sina egna svampkorgar. Korgen han håller i är tillverkad av furu. Foto: Roger Pettersson
 • De långväga gästerna Felix Wing, från Västerbotten, och Pea Sjölén från Uppsala är båda hemslöjdskonsulenter.
  De långväga gästerna Felix Wing, från Västerbotten, och Pea Sjölén från Uppsala är båda hemslöjdskonsulenter. Foto: Roger Pettersson
 • Lokala slöjdare och personer som arbetar med trä från Fröskog och Fengersfors. Från vänster: markägaren Karl Hallberg, Elin Guldåker, Liza Johansson, Petter Olsson och Jonatan Malm.
  Lokala slöjdare och personer som arbetar med trä från Fröskog och Fengersfors. Från vänster: markägaren Karl Hallberg, Elin Guldåker, Liza Johansson, Petter Olsson och J… Foto: Roger Pettersson

– Det är lite av ett experiment där vi provar oss fram och försöker hitta fler alternativa användningsområden för våra skogar. Det handlar om vilken attityd vi har till skogen och att skapa nya sätt att experimentera, säger markägaren och slöjdaren Karl Hallberg.

Under rundvandringen på slöjdbiotopen utanför Fröskog stannade svampkonsulenten Liza Johansson från Fengersfors till och plockade upp en nedfallen gren på marken.

Färger av svamp

Hon visade då för deltagarna på exkursionen hur sporsäckssvampen grönskål, som växer på nedfallna murkna lövträd, färgat grenen grön. Färgen kan användas till intarsia, en teknik där man skapar mönsterlagda ytdekorationer av olika färgade träslag.

– Jag har tillverkat sprättknivar i olika färger med pigment från svampar. Skogen och naturen har mycket att ge, säger Liza Johansson.

Kurt Bengtsson från Älvsborgs läns hemslöjdsförbund visade upp en korg som han själv har tillverkat av furu. Perfekt som svampkorg eller till att packa ner filt och kaffetermos i för rekreation i skogen. Ett naturupplevelse så god som någon.

Artikeltaggar

FengersforsFröskogLantbrukSkogsstyrelsen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.