Hoppa till huvudinnehållet

Trots minskning: Var femte Åmålsbo i arbetsför ålder försörjs av sociala stöd

Publicerad:
Var femte arbetsför person i Åmål fick sin försörjning av någon form av social ersättning eller bidrag 2021. Foto: Henrik Montgomery/TT

Allt färre försörjs av sociala ersättningar och bidrag i Åmål. Trots det är Åmål fortfarande en av kommunerna med högst andel invånare i arbetsför ålder som behöver exempelvis sjukersättning, arbetsmarknadsåtgärder eller ekonomiskt bistånd – 20,6 procent.

Antalet personer som försörjs av sociala ersättningar och bidrag minskar i Åmåls kommun, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Förra året var det totala antalet i kommunen det lägsta sedan 2014.

Under 2021 minskade antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag minskade med 9 procent i Åmål. Det totala antalet var 1 294 personer, motsvarande 20,6 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

I landet minskade antalet försörjda av sociala ersättningar och bidrag förra året efter att ha gått upp under det första pandemiåret, 2020. Även sett ur ett längre perspektiv märks en nedgång i landet. Sedan 2014 har antalet minskat med 7 procent.

Lägsta på sju år

— Även i Åmål ser vi en sådan utveckling. Sedan 2014 har antalet minskat med 6 procent. Fjolårets nivå var den lägsta sedan åtminstone 2014, säger Johanna Frodell, utredare på SCB i ett pressmeddelande.

SCB räknar i helårspersoner, för att göra siffrorna jämförbara. Så om till exempel två Åmålsbor har varit heltidssjukskrivna ett halvår, räknas de här som en person.

Fakta

Andel som försörjdes av sociala ersättningar och bidrag i Dalsland 2021

Åmål: 20,6 procent

Bengtsfors: 18,8 procent

Mellerud: 18,1 procent

Färgelanda: 17,3 procent

Dals-Ed: 13,6 procent

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Trots ljusningen tillhör Åmål fortfarande Sverigetoppen när det kommer till andelen som försörjs av sociala ersättningar och bidrag. Bara sex kommuner i landet har högre andel än Åmål.

Bland kommunerna i Västra Götaland har Åmål den högsta andelen försörjda av sociala ersättningar och bidrag, medan lägst andel finns i Härryda, 10 procent.

Även flera andra Dalslandskommuner ligger högt på listan. I Bengtsfors är andelen 18,8 procent, i Mellerud 18, 1 procent och i Färgelanda 17,3 procent.

Dals-Ed, på 13,6 procent, är den enda kommunen i landskapet som ligger i nivå med rikssnittet.

13,3 procent i landet

Totalt försörjdes 784 651 personer i Sverige av sociala ersättningar och bidrag under förra året, 13,3 procent av den arbetsföra befolkningen

– Sjuk- och aktivitetsersättning är tillsammans de största ersättningsformerna och står för 27,6 procent av det totala antalet helårsekvivalenter. De minskade med 4,1 procent under förra året, och har minskat med över 50 procent sedan 2006, säger Johanna Frodell.

Variationen är stor, både inom och mellan regionerna och kommunerna. Lägst andel fanns i Stockholmsförorten Danderyd, 6 procent, medan den skånska kommunen Perstorp hade högst andel, 21,9 procent.

Andelen är generellt högst i landsbygdskommuner och i pendlingskommuner nära en mindre tätort och lägst i pendlingskommuner nära en storstad.

Många i arbetsmarknadsåtgärder

I Åmål var arbetsmarknadsåtgärder den största ersättningsformen. 502 personer, eller 8 procent av den arbetsföra befolkningen, försörjdes genom arbetsmarknadsåtgärderna. Motsvarande siffra för rikssnittet var 3,6 procent.

– Det är en högre andel av befolkningen i arbetsför ålder som försörjs av bidrag i Åmål än i landet som helhet. Framför allt är det fler personer som försörjs av arbetsmarknadsåtgärder, säger Johanna Frodell.

Det näst vanligaste stödet i Åmål var sjuk- och aktivitetsersättning (5,3 procent), följt av sjukpenning (3 procent) och ekonomiskt bistånd (2,5 procent).

Mottagare per ersättningsform i Åmåls kommun 2021
ErsättningsformAntal helårspersonerAndel av befolkning i arbetsför ålderRikssnitt
Sjukpenning1893,0 %2,5 %
Sjuk- och aktivitetsersättning3315,3 %3,7 %
Ersättning vid arbetslöshet1031,6 %1,7 %
Arbetsmarknadsåtgärder5028,0 %3,6 %
Ekonomiskt bistånd1582,5 %1,6 %
Etableringsersättning110,2 %0,2 %

Källa: SCB

Artikeltaggar

Åmåls kommunArbeteArbetslöshetFörsörjningsstödSamhälleSCBSjukersättningSjukpenning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.