Hoppa till huvudinnehållet

Yonna fick Zontas stipendium

Publicerad:
Yonna Svanström med stipendiet som hon fått av Zontaklubben i Säffle-Åmål.
Yonna Svanström med stipendiet som hon fått av Zontaklubben i Säffle-Åmål.

Yonna Svanström som pluggar andra året på Herrgårdsgymnasiet har tilldelats Znta stipendium. Prioset går till en ung och aktiv tjej med tydliga mål.

Säffle-Åmål Zontaklubb delar årligen ut ett stipendium till en ung kvinna i åldern 16-19 år. Under pandemiåren har inget stipendium kunnat delats ut men i år kan Zontaklubbens medlemmar känna sig stolta och glada över att kunna dela ut sitt YWPA-stipendium till Yonna Svanström.

Yonna går andra året på bygg och anläggning på Herrgårdsgymnasiet. När hon är färdigutbildad kommer hon att jobba på byggen och fokusera på kvinnofrågor i byggbranchen. En sak som Yonna kommer att ägna sig åt är att designa arbetskläder för kvinnor.

Att utbilda sig till polis står också på hennes agendan.

Styrkelyft är ett stort intresse och här finns Yonna med som instruktör - för killar. Yonna arbetar också som ledare för konfirmander i Åmål och leder aktiviteter där. Yonnas omgivning berättar att både Yonna och konfirmanderna utvecklas under hennes ledarskap.

– Yonna är en utmärkt representant för vårt stipendium och bli inte förvånad om det snart dyker upp både verktyg och kläder designade för kvinnor och av kvinnor, till exempel Yonna, står det i motiveringen till det fina stipendiet.

Zonta delar ut priset med ett tydligt syfte:

– För att uppnå hållbara förändringar som gynnar hela mänskligheten måste kvinnor ha lika medverkan i beslutsprocessen. Därför instiftade Zonta 1990 stipendiet Young Women in Public Affairs Award för att uppmuntra unga kvinnor att delta i offentlig verksamhet och ideella organisationer.

Artikeltaggar

ÅmålHerrgårdsgymnasietNyheterSäffleZonta

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.