Hotell- och matgästerna på Åmåls stadshotell kommer få känslan av en picknick i det gröna när de kliver in i matsalen den närmsta månaden. Gunilla Kjellstedt ställer ut och som vanligt när det gäller Åmålskonstnären domineras motiven av blommor.
– Jag är stolt över att få ställa ut här. Det är väldigt fint för oss lokala konstnärer att få en sån här chans, säger Gunilla Kjellstedt.
Fäblessen för blommor tog sin början efter att Gunilla Kjellstedt var färdigutbildad vid Konstfack 1970. Studieåren på Konstfack var starkt präglade av studenrevolten 1968 och mycket av tiden ägnades därför åt politiska diskussioner istället för undervisning och praktiskt arbete.
Längtan efter praktiskt och lite mer traditionellt måleri var stor efter tiden på Konstfack och Gunilla Kjellstedt sökte sig därför till Gerlesborgsskolans Septemberakademi i Bohuslän.
– Jag trivdes inte i skolans stora ateljéer så då lät läraren Georg Suttners mig arbeta i hans hus, i Täcklebo.
I huset, bland snickarglädje och blommiga tapeter, hittade hon sin egen stil.
– Äntligen var jag fri och glad och kunde måla det jag aldrig hade vågat förut.
Fullt upp i maj
Gunilla Kjellstedt är högaktuell i maj. Utöver utställningen på Stadshotellet, som har vernissage på söndag, kommer hon att ha öppen ateljé hemma i lägenheten under Konstvandringen i slutet av maj och deltar samtidigt på samlingsutställningen ”AiR - På väg 45” i Åmåls konsthallen.
– Det känns fantastiskt roligt, säger Gunilla Kjellstedt.
Hon är nyss fyllda 77 år och pensionär från arbetet som bildlärare sedan länge. Men målandet hänger hon i med. För att komma in i rätt stämning och rytm när oljemålningarna växer fram hemma i lägenheten på Kyrkogatan lyssnar hon ofta på jazz eller hårdrock, som AC/DC eller Guns ’n’ Roses, berättar hon.
– Min senaste tavla heter ”It´s my life”. Jag lyssnade på Bon Jovi när jag gjorde den.
Filmade i hotelltrappan
Det är första gången Gunilla Kjellstedt ställer ut på det gamla hotellet, men minnena därifrån är många. På 70-talet, när hon var nyutbildad bildlärare, deltog några av hennes elever in en filmtävling. Filmen spelades delvis in på hotellet, med en super 8-kamera.
– Det var en ny variant av ”Askungen” så vi spelade in en av scenerna i trappan på hotellet. Vi hade fått låna en guldsko från en av skoaffär i stan.