Hoppa till huvudinnehållet

Målarrocken åkte på igen – Gunilla Kjellstedt ställer ut på Stadshotellet

Publicerad:
Åmåls stadshotell har börjat bjuda in lokala konstnärer. På söndag är det vernissage för 77-åriga Gunilla Kjellstedt. Foto: Fredrik Tacacho

Hotell- och matgästerna på Åmåls stadshotell kommer få känslan av en picknick i det gröna när de kliver in i matsalen den närmsta månaden. Gunilla Kjellstedt ställer ut och som vanligt när det gäller Åmålskonstnären domineras motiven av blommor.

– Jag är stolt över att få ställa ut här. Det är väldigt fint för oss lokala konstnärer att få en sån här chans, säger Gunilla Kjellstedt.

Fäblessen för blommor tog sin början efter att Gunilla Kjellstedt var färdigutbildad vid Konstfack 1970. Studieåren på Konstfack var starkt präglade av studenrevolten 1968 och mycket av tiden ägnades därför åt politiska diskussioner istället för undervisning och praktiskt arbete.

Längtan efter praktiskt och lite mer traditionellt måleri var stor efter tiden på Konstfack och Gunilla Kjellstedt sökte sig därför till Gerlesborgsskolans Septemberakademi i Bohuslän.

– Jag trivdes inte i skolans stora ateljéer så då lät läraren Georg Suttners mig arbeta i hans hus, i Täcklebo.

I huset, bland snickarglädje och blommiga tapeter, hittade hon sin egen stil.

– Äntligen var jag fri och glad och kunde måla det jag aldrig hade vågat förut.

Fullt upp i maj

Gunilla Kjellstedt är högaktuell i maj. Utöver utställningen på Stadshotellet, som har vernissage på söndag, kommer hon att ha öppen ateljé hemma i lägenheten under Konstvandringen i slutet av maj och deltar samtidigt på samlingsutställningen ”AiR - På väg 45” i Åmåls konsthallen.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Gunilla Kjellstedt.

Ett av Gunilla Kjellstedts senaste verk heter ”I mitt hjärta”.
Ett av Gunilla Kjellstedts senaste verk heter ”I mitt hjärta”. Foto: Fredrik Tacacho

Hon är nyss fyllda 77 år och pensionär från arbetet som bildlärare sedan länge. Men målandet hänger hon i med. För att komma in i rätt stämning och rytm när oljemålningarna växer fram hemma i lägenheten på Kyrkogatan lyssnar hon ofta på jazz eller hårdrock, som AC/DC eller Guns ’n’ Roses, berättar hon.

– Min senaste tavla heter ”It´s my life”. Jag lyssnade på Bon Jovi när jag gjorde den.

Filmade i hotelltrappan

Det är första gången Gunilla Kjellstedt ställer ut på det gamla hotellet, men minnena därifrån är många. På 70-talet, när hon var nyutbildad bildlärare, deltog några av hennes elever in en filmtävling. Filmen spelades delvis in på hotellet, med en super 8-kamera.

– Det var en ny variant av ”Askungen” så vi spelade in en av scenerna i trappan på hotellet. Vi hade fått låna en guldsko från en av skoaffär i stan.

Stadshotellet kommer att blomstra extra mycket under maj månad.
Stadshotellet kommer att blomstra extra mycket under maj månad. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls stadshotellGunilla KjellstedtKonstUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.