Provfilmningen för Bert öppnade filmdörren för Elis Ekelund: ”Det här jag vill göra”

Publicerad:
Elis Ekelund från Fengersfors har fått sin första filmroll. Under sportlovet 2021 var han i Skåne och spelade in kortfilmen ”No Future”, där han spelar en av rollerna i ett ungdomsgäng. Under lördagen har filmen premiär på en filmfestival i Malmö. Foto: Fredrik Tacacho

En provfilmning för rollen som Bert fick in honom på skådespeleriet. Nu filmdebuterar Elis Ekelund från Fengersfors i kortfilmen ”No future”.

Filmen, med det ödesmättade namnet ”No future”, har premiär i samband med Pixel Skånes filmfestival i Malmö under lördagen, där filmen är med och tävlar om flera priser.

Bakom filmen står några elever på Skurups folkhögskola, vars slutprojekt resulterade i filmen. Lucas Finney står för regi och manus.

Filmgruppen sökte skådespelare via den nätbaserade plattformen ”Selfcast”. Elis Ekelund sökte och fick efter en audition online rollen som Fredrik, som är med i ett kriminellt ungdomsgäng.

– Jag är storebrorsan i gänget.

Att leva sig in i den rollen var inga problem för Elis.

– Jag har två yngre brorsor så det passade väldigt bra.

Musik är ett annat stort intresse för Elis Ekelund, bland annat i bandet Captain Sianna som han har tillsammans med Emil Brax och Timmy Eriksson.
Musik är ett annat stort intresse för Elis Ekelund, bland annat i bandet Captain Sianna som han har tillsammans med Emil Brax och Timmy Eriksson. Foto: Fredrik Tacacho

Filmen spelades in i Skurup med omnejd under några intensiva dagar på sportlovet 2021. Bland motspelarna fanns Tilde Gyllander som bland annat har en roll i den andra säsongen av den populära polisserien ”Tunna Blå Linjen”.

– Det var långt att åka ner till Skåne, men det var det värt.

Elis Ekelund har redan sett filmen tillsammans med sin familj och är nöjd med resultatet.

– Under inspelningen fick vi inte se någonting, så det var kul att se hur den blev. Jag är nöjd. Familjen tyckte att filmen var bra, de var väldigt peppande.

Elis Ekelunds förhoppning är att filmen kan bli en dörröppnare till fler filmuppdrag.

– Man hoppas ju alltid det, om det går bra för filmen. Jag hade gärna velat jobba som skådespelare, det är väldigt roligt. Sedan vet jag att det är en svår marknad, men jag ska göra mitt bästa.

Nytt intresse

Teater är ett stort men relativt nyvunnet intresse för Elis Ekelund. Det var först för två år sedan som han upptäckte att han hade en fallenhet för det. Han sökte, utan någon som helst erfarenhet, rollen som Bert i nyproduktionen av den populära ungdomsserien och lyckades nästan ta sig hela vägen.

– Jag fick höra att det fanns en roll att söka och testade. Jag lyckades på något konstigt sätt ta mig vidare och var en av fem-sex kvar i slutet. Efter provspelningen kände jag att det var det här jag vill hålla på med.

Efter debuten har han fått sin skolning i Säffleoperans scenverkstad. Han har inte varit med i några större produktioner på Säffleoperan än men hoppas på någon roll i kommande produktioner nu när operan börjar komma igång igenom efter coronapandemin.

Vilken typ av filmer vill du göra framöver?

– Jag skulle vilja testa många olika genrer, allt från humor till deckare och draman.

Vägen dit går via estetiska programmet på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad där han kommer att börja i höst.

Elis Ekelund lämnar snart Kristinebergskolan för teaterstudier i Karlstad.
Elis Ekelund lämnar snart Kristinebergskolan för teaterstudier i Karlstad. Foto: Fredrik Tacacho

Pixel Skånes filmfestival

Pixel Skånes filmfestival startade år 1996 och har sedan dess vuxit i både anseende och storlek. Från att ha varit en festival för unga oetablerade filmskapare är Pixel idag en festival både för nya talanger och för den mer etablerade branschen.

Artikeltaggar

ÅmålFilmFilmfestivaler

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare