Hoppa till huvudinnehållet

Folkkära Diggiloo stannar till i Åmål: ”Väl bekant med Dalsland”

Publicerad:
Theoz, Jessica Andersson och Liamoo är tre av artisterna på sommarens Diggilooturné som gästar Åmål den 28 juli.
Theoz, Jessica Andersson och Liamoo är tre av artisterna på sommarens Diggilooturné som gästar Åmål den 28 juli. Foto: Kristofer Sandberg

Den 28 juli kommer Diggiloo till Åmål för en spelning i djuphamnen. Jessica Andersson är en riktig veteran i Diggiloosammanhang och gör sin 16:e turné.

– Jag är väl bekant med Dalsland och har spelat flera gånger i Åmål. Det är trevligt att både produktionen och publiken vill ha mig tillbaka år efter år, säger Jessica Andersson.

Jessica Andersson vann Melodifestivalen 2003 med låten ”Give me your love” tillsammans med Magnus Bäcklund i bandet Fame. Samma sommar gjorde hon sin första turné med Diggiloo, där hon med åren har blivit en följetong och i sommar gör hon sin 16:e turné.

I år startar turnén på Malmö Arena i början av juli och totalt blir det 23 spelningar fram till slutet av augusti. Vid flera tillfällen är det spelningar fyra kvällar i rad innan det blir några dagars vila innan nästa framträdande.

Hur slitsam är en turnésommar med Diggiloo?

– Efter turnén behövs det någon veckas vila. Vi är ju flera artister som sjunger så jag sjunger ju inte hela tiden under hela konserterna och rösten har aldrig varit något problem för mig, säger Jessica Andersson.

Måns Möller, John Lundvik, Theoz, Mariette, Liamoo och Robin Bengtsson ingår i sommarens Diggiloogäng tillsammans med Sanne Salomonsen, Jessica Andersson och Lena Philipsson.
Måns Möller, John Lundvik, Theoz, Mariette, Liamoo och Robin Bengtsson ingår i sommarens Diggiloogäng tillsammans med Sanne Salomonsen, Jessica Andersson och Lena Philipsson. Foto: Kristofer Sandberg

Jessica Andersson har sonen Liam, 19 år, tillsammans med musikern Jonas Erixon. Liams farföräldrar har rötterna i Bengtsfors och Dals Långed, så Jessica Andersson är väl bekant med Dalsland.

– Förr var jag ju där en del när jag var tillsammans med Liams pappa. Nu är det Liam som är där och hälsar på ibland. Liam visade sitt musikintresse först i 13-årsåldern, men nu har han flyttat till Örnsköldsvik där han har börjat på en musikhögskola.

"Repar hemma”

Diggiloo har den här veckan startat repetitionerna inför sommarens turné. Där har artisterna har gått igenom vilka låtar som ska spelas samt introducerat nykomlingarna i turnén.

Lena Philipsson bjuds på jordgubbar av Mariette i samband med pressvisningen inför Diggiloo-turnén.
Lena Philipsson bjuds på jordgubbar av Mariette i samband med pressvisningen inför Diggiloo-turnén. Foto: Kristofer Sandberg

– Repetitionerna har gått bra och de som är nya har kommit in bra i gänget. Det är ju viktigt att de snabbt ska känna sig hemma och välkomna. Efter den här repveckan kör vi på och repar hemifrån, var och en med sina låtar. Sedan har vi det stora genrepet under en hel vecka ett par veckor innan turnén börjar, berättar Jessica Andersson.

Lena Philipsson bjuder tillbaka med godsaker till mästerkocken John Lundvik, Mariette, Jessica Andersson, Theoz.
Lena Philipsson bjuder tillbaka med godsaker till mästerkocken John Lundvik, Mariette, Jessica Andersson, Theoz.

En av nykomlingarna i Diggiloogänget är Liamoo, mest känd för sin vinst i Idol 2016. 24-åringen från Lidköping, som numera bor i Göteborg, har även gjort tre framträdanden i Melodifestivalen. Så sent som för en och en halv månad sedan slutade han fyra med låten ”Bluffin”.

– Efter veckans genrep med Diggiloo, som har känts superbra, så spelar jag med bandet Medina i Kalmar nu på lördag, säger rapparen och sångaren Liam Cacatian Thomassen med artistnamnet Liamoo.

Hur känns det att vara med i Diggiloogänget?

– Det blir ju perfekt att få dela fans med Lena Ph, säger Liamoo skojfriskt och skrattar.

Mariette Hansson, eller kort och gott Mariette, gör sin fjärde turné med Diggiloo, som hon har spelat med i Åmål en gång tidigare. Hon har fyra finaler i melodifestivalen sedan 2015 i sin meritlista att stoltsera med.

– Man känner sig privilegierad att få vara med om detta. Diggiloo är en riktig familjeturné där alla samlas och publiken är en stor del av upplevelsen, säger Mariette.

Sanne Salomonsen, John Lundvik och Robin Bengtsson njuter av en kaffe i vårsolen. I sommar åker de tillsammans på Diggiloo-turné.
Sanne Salomonsen, John Lundvik och Robin Bengtsson njuter av en kaffe i vårsolen. I sommar åker de tillsammans på Diggiloo-turné. Foto: Kristofer Sandberg

I november födde Mariette sonen Dante som snart är ett halvår. Bara några dagar innan födseln gifte hon sig med Isabelle Grönqvist, som hon har haft ett förhållande med i åtta år, och Dante är en lyckat resultat av en provrörsbefruktning.

Hur fungerar turnélivet som nybliven mamma?

– Det kommer att fungera utmärkt. Jag kommer att ha med Dante på hela turnén och har förmånen att kunna ta med familjen överallt, säger Mariette.

Diggiloo 2022

På Diggloo 2022 medverkar Jessica Andersson, Mariette, Liamoo, Lena Philipsson, Måns Möller, Theoz, Robin Bengtsson, John Lundvik och Sanne Salomonsen.

Torsdagen den 28 juli stannar Diggiloo-turnén till i Åmål, där det blir konsert i djuphamnen.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls djuphamnDiggilooMusik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.