Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Fast med ett strandskydd som alla är emot

Publicerad:
Centerpartiet vill reformera strandskyddsbestämmelserna för att underlätta för dem som bor i naturen och på landet.
Centerpartiet vill reformera strandskyddsbestämmelserna för att underlätta för dem som bor i naturen och på landet. Foto: Jenny Åberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Replik på Moderaternas debattartikel om strandskyddet från 23 april.

Sverige behöver en strandskyddsreform. I dag innebär strandskyddet ofta hinder eller rena förbud för dem som vill göra tillbyggnader på sin mark, bygga fritidshus, renovera eller till och med göra så enkla saker som att dra om ett staket.

Centerpartiet har drivit förslag om att göra strandskyddet rimligare för dem som bor på landet i årtionden och vi är glada att Moderaterna nu har fått upp ögonen för de problem strandskyddet skapar. Nu är det viktigt att se till att det stöd som finns för att förändra strandskyddet faktiskt leder till att förbättringar blir verklighet. Så att vi inte står stampandes i ytterligare flera år med ett strandskydd som alla är emot, men ingen är redo att ändra på.

Insändare: Ta bort dagens strandskydd i Dalsland

Att förändra lag tar tid. Innan en lag kan stiftas så behöver lagförslaget och dess konsekvenser utredas. För frågor som strandskyddet, där flera olika avvägningar och hänsyn behöver beaktas så tar utredningsarbetet ofta flera år.

Att ta fram ett nytt förslag, med alla de förändringar Moderaterna argumenterar för – som i de flesta fall är förändringar som även Centerpartiet vill se – riskerar att innebära en omstart för hela utredningsprocessen och ytterligare flera års försening innan någon förbättring blir av. Moderaterna har tyvärr låtit det bästa bli det godas fiende och valt att fälla hela det lagförslag som har förhandlats fram mellan Centerpartiet och regeringen, trots att förslaget innehåller många viktiga förbättringar av strandskyddet.

Förslaget innehåller tre förenklingsdelar. För det första föreslås att strandskyddet vid våtmarker slopas helt, vilket har varit en viktig fråga för näringen. För det andra begränsas också strandskyddet vid små sjöar under ett hektar och smala vattendrag under två meter kraftigt. Det innebär att det i praktiken blir fritt fram att bygga där det i dag råder strandskydd med 100 meter. Just dessa typer av vattendrag och sjöar finns det gott om i hela landet, och de blir ofta ett hinder för den som bor i naturen och på landet. Dessutom ersätts dagens lis-områden med så kallade strandnära utvecklingsområden. Dessa har betydligt mer generösa möjligheter att bygga, även i områden på landsbygden där det i dag finns ett utökat strandskydd.

Det rimliga för Moderaterna hade varit att rösta för förslaget om strandskyddsreform, så att dessa förbättringar blir verklighet. Precis som Moderaterna ser vi i Centerpartiet att det finns utrymme för ännu fler förbättringar av strandskyddsreglerna och det hade gått att fortsätta processen med att utreda fler förändringar av strandskyddet längre fram. Genom att fälla det förslag som låg utrett och klart på bordet har man istället valt bort konkreta förbättringar i dag, till förmån för förhoppningar om osäkra förändringar många år in i framtiden.

Fredrik Christensson

riksdagsledamot C

Anders Dahlberg

riksdagskandidat C

Läs också

Artikeltaggar

CenterpartietDalslandInsändareStrandskydd