Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: En hel del bakvänt

Publicerad:
Sune Tholin skriver tisdagskolumnerna i Provinstidningen Dalsland.
Sune Tholin skriver tisdagskolumnerna i Provinstidningen Dalsland.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ny metod för bokföring i Åkab? Hajade till när jag såg att som anledning till sämre resultat för Åmåls kommunala fastighetsbolag angavs aktieutdelningen på 9,5 miljoner kronor till ägaren/kommunen.

Men en aktieutdelning är ingen kostnad som påverkar årsresultatet. En utdelning sker först när resultatet är fastställt. I Åkabs fall har man alltså redan gjort vinst för att kunna göra en utdelning.

Tydligen feltänk kring bokslutet. Fast märkligare är att kommunen tar vinst från hyresgästerna. Kommunala bostadsbolag har ju tillkommit för att säkra tillgången på bra bostäder och vara en dämpande faktor på ortens hyror. Bra om det skapas sund ekonomi i verksamheten. Men fel om pengarna sen används för andra kommunala utgifter.

Ska vi in i Nato? Många sliter med frågan dessa dagar. Själv tillhör jag dem som tyckt att vår neutralitet varit viktig både för Sverige och våra grannar. Som man ofta hör: ”Tjänat oss väl”, ibland förstärkt med ”under 200 år”.

Men den nya situationen med Putin & co väcker onekligen tankar. Det känns värre än det var den gången under Sovjet och Brezjnev. Bara att konstatera att Ryssland raskt är på väg åt riktigt farligt håll.

Vissa uttalanden från statsministern och generallöjtnant Claesson, insatschef för försvarsmakten, tyder på hemlig information om ryska planer som oroar.

Så har vi det där med notan för medlemskapet i Nato. Ärendet är som sagt allvarligt. Men språkintresserade kan väl för en stund koppla av med utgångspunkt i ”natonotan”. Ordet kan läsas även bakifrån. En palindrom alltså.

Palindromer är ju såna ord och meningar som även kan läsas bakifrån. Om man nu prompt vill krångla till det. Först lärde man sig ”ni talar bra latin”. Sen tillkom ”nej, leta i ateljen”.

Något skruvad blir väl uppmaningen till en pilot: ”Flyg mot dem med tom gylf”. Eller ”God apa gavs galna anlag, svag apa dog”. Men vad gör man inte för att få till en palindrom.

I sammanhanget kan nämnas att datorns ordkollare spelade mig ett spratt häromdagen. Vid en mailväxling med en likasinnad om ett fartyg. Farkosten hade fått en ny dieselmaskin, berättade jag initierat.

Efteråt såg jag att datorn ändrat dieselmaskin till ”diskmaskin”. Onekligen en sällsynt metod för framdrivning av fartyg.

Artikeltaggar

ÅkabÅmålKrönikorNatoSpråk