Hoppa till huvudinnehållet

Personalbrist utlöser stabsläge på Näl: ”Små marginaler”

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Det har utlösts stabsläge på Näl i Trollhättan och på Uddevalla sjukhus. främst på grund av bristen på sjuksköterskor./ARKIVBILD
Det har utlösts stabsläge på Näl i Trollhättan och på Uddevalla sjukhus. främst på grund av bristen på sjuksköterskor./ARKIVBILD Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Under tisdagen utlöste ledningen för NU-sjukvården, Näl i Trollhättan och Uddevalla sjukhus, stabsläge. Den främsta orsaken är brist på sjuksköterskor.

Det är just nu hårt tryck på Nu-sjukvården, meddelas i ett pressmeddelande. Personalsituationen är mycket ansträngd, även om läget inte är lika allvarligt som på andra håll i Västra Götalandsregionen, där anställda känt sig tvingade att säga upp sig, för att ens få ledigt i sommar.

Längre väntedtider

Det är hårt tryck både på akuten och vårdavdelningar på Näl och i Uddevalla. För att mobilisera fler resurser och förkorta beslutsvägarna utlöste därför den gemensamma sjukhusledningen i tisdags stabsläge.

Flera avdelningar inom såväl medicinområdet – ortopedi, kirurgi, kvinnosjukvård som barn- och ungdomssjukvård – har för närvarande ett mycket ansträngt vårdplatsläge, med överbeläggningar som följd. Det är också längre väntetider på akutmottagningen, av flera skäl.

”Olycklig kombination”

– Det är en olycklig kombination av flera orsaker som gör att vi tvingats gå upp i stab, säger sjukhusdirektör Björn Järbur i pressmeddelandet.

– Sjukhusvård är ett komplicerat system, med små marginaler, och det som stoppar upp på ett ställe kan ge flera oönskade effekter på flera andra ställen.

Det har varit ett högre inflöde av patienter på akuten än normalt de två senaste veckorna. Antalet disponibla vårdplatser är lägre än önskvärt beroende på svårigheter att rekrytera medarbetare till slutenvården.

Detta medför i sin tur att patienter bli kvar på akuten, utan att kunna skrivas in på sjukhuset. Ett moment 22 innebär då att det ger ännu längre väntetider på akuten.

Vidtar åtgärder

För att snabbt komma till rätta med situationen vidtar nu NU-sjukvården flera åtgärder. Det generella kravet på patientscreening för covid-19, som gällt vid inläggning i slutenvård, samt viss öppenvård (exempelvis operation/endoskopi i narkos) återinförs

Avdelningen för utskrivningsklara patienter på avdelning 54, öppnas så fort som möjligt. Det innebär att Nu-sjukvården ändå kommer att ha fler vårdplatser nu, än vid samma period förra året. Denna avdelning kan bemannas med undersköterskor.

Artikeltaggar

DalslandNU-sjukvårdenTrollhättanVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.