Fondsparande ska ge Åmål nytt vattenverk för 150 miljoner kronor

Publicerad:
Kommunens VA-verksamhet är i behov av stora investeringar de kommande åren. Bland annat ska det gamla vattenverket i Åmål ersättas av ett nytt. Foto: Fredrik Tacacho

Inom några år måste Åmål bygga ett nytt vattenverk. För att bekosta avskrivningen på investeringen som beräknas landa kring 150 miljoner kronor ska kommunen börja fondspara.

Det är sedan länge känt att kommunens VA-verksamhet är i behov av stora investeringar. Mest brådskande är bygget av ett nytt vattenverk, en investering som redan före stigande inflation och skenande materialkostnader beräknades uppgå till totalt 150 miljoner kronor.

Med anledning av detta anser teknik- och fritidsförvaltningen att det vore lämpligt att Åmål börjar avsätta pengar i en fond som kan användas till avskrivningar när vattenverket väl tas i drift. Den nya anläggningen är tänkt att stå färdig år 2030.

Start vid nyår

Förslaget till kommunfullmäktige är att med start den 1 januari 2023 ska en reservfond på upp till 50 miljoner kronor börja byggas upp.

Enligt lagen om allmänna vattentjänster är det tillåtet att skapa en särskild investeringsfond.

Artikeltaggar

ÅmålÖrnäs friluftsområdePolitikTeknik- och fritidsförvaltningenVattenverk

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare