Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Det nya reseavdraget är bra för vanligt folk

Publicerad:
De nya reglerna för reseavdrag gör inte skillnad på
De nya reglerna för reseavdrag gör inte skillnad på Foto: Tommy Löfgren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sverige är ett stort och avlångt land där många behöver pendla längre sträckor för att ta sig till och från jobbet. Inte minst på landsbygden där avstånden mellan bostad och arbete allt som ofta innebär höga transportkostnader för hushållskassan.

Det nya reseavdraget är bra för vanligt folk, bra för landsbygden och bra för klimatet! Det kommer att beräknas på avståndet mellan bostad och arbetsplats i stället för kostnaden för resan och inte innehålla krav på tidsvinst. Det kommer heller inte spela någon roll vilket färdmedel som faktiskt har använts för arbetsresan. Avdraget gäller oavsett om man tar bil, buss, tåg, cykel eller annat färdmedel till jobbet. Samtidigt höjs nivåerna för vanliga löntagare till 25 kronor milen, jämfört med dagens 18,50.

Detta innebär att 260000 personer fler i landet får reducerad skatt. Det blir bra för klimatet då det nya systemet uppmuntrar att åka kollektivt eller samåka. Det kommer också att minska risken för fel och fusk och är enklare att ansöka om.

S-riksdagsledamöterna Jörgen Hellman, Paula Holmkvist, Mats Wiking

Artikeltaggar

DalslandInsändareKollektivtrafikPendlingSocialdemokraterna