Hoppa till huvudinnehållet

Minnesord: Birgit Johansson hade en förmåga att alltid ha omsorg och visa kärlek

Publicerad:
Foto: Helena Lindgren

Tidigare Fröskogsbon Birgit Johansson, Bengtsfors, har avlidit i en ålder av 85 år.

Birgit Johansson föddes i Fröskog för 85 år sedan. Hon kunde flytta in i ett eget hem uppfört av föräldrarna Elsa och Karl-Johan Wikman. Att fabriksarbetare byggde egen bostad var då inte så vanligt. Det blev en plats med utsikt som Birgit hade kär.

Nästan dussinet flickor och en pojke gjorde tillvaron trevlig. Skoltiden var bra och lärorik och konfirmationen skedde i Fröskog kyrka.

Strax därefter började Birgits yrkesbana. Året hos bergsingenjör Thomas Hallgren och hans fru Anna-Lisa blev en värdefull undervisning i ett hems skötsel och verksamhet. Därefter tungt arbete med långvård på Epidemin i Åmål.

En cyklande elektriker från Ekebol spred upplysning i Fröskog och Stig Johansson, som skulle bli Birgits make, kom in i hennes liv. Deras medlemskap i NTO blev för båda livslångt.

Birgit lämnade hembygden. Hennes arbete i sjuk- och omvårdnaden fortsatte i Restad, Vänersborg, därefter fortsatte det vidare med Hammars sjukhem i Kramfors och St Jörgens mentalsjukhus i Göteborg. Vid Björkåsen i Bengtsfors var Birgit med och startade länets första verksamhet med dagrehabilitering.

År 1959 vigdes Birgit och Stig i Fröskogs kyrka. Några år senare föddes sönerna, Anders och Erik. Anders har med sin Karin, dottern Sara. Erik har med sin Malin dottern Matilda och sonen Filip.

När Eriks dotterson Julius döptes den 9 april 2022 deltog gammelfarmor Birgit och gammelfarfar Stig vid dopet. Det blev deras sista gemensamma upplevelse.

När jag var nio år blev vi grannar i Skåpafors och där började den livslånga vänskapen med Birgit och familjen. Hon hade en förmåga att alltid ha omsorg och kärlek i mitt och andras olika livssituationer.

Hennes kreativa förmåga kom bland annat fram i vävda mattor, blomsterdekorationer och alla sorters bakverk. Birgit hade en varm humor, glimten i ögat och såg det positiva i livet trots svåra sjukdomar.

Birgit har varit en viktig förebild för mig och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Jag har en tro och ett hopp att vi ska ses igen!

Gunnel Noreliusson

Artikeltaggar

DödsfallFröskogSkåpafors

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.