Hoppa till huvudinnehållet

Emil är Herrgårdsgymnasiets hopp i yrkes-SM: ”Bäst chans med hjullastaren”

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Emil Jarnlid från Tydje utanför Åmål går sista året på Herrgårdsgymnasiets fordonsprogram i Säffle. Nu laddar han för yrkes-SM i Växjö.
Emil Jarnlid från Tydje utanför Åmål går sista året på Herrgårdsgymnasiets fordonsprogram i Säffle. Nu laddar han för yrkes-SM i Växjö. Foto: Ove Rydh

Herrgårdsgymnasiets i Säffle hopp i yrkes-SM är Emil Jarnlid, 19, från Tydje söder om Åmål.

– Jag tror jag har bäst chans med hjullastaren, säger han.

Tidigt på måndag morgon reser Emil Jarnlid till Växjö och yrkes-SM. Efter installation och banbesiktning under måndagen blir det skarpt läge med tävlingar tisdag-onsdag.

Emil tävlar i SM för förare av anläggningsmaskiner och grenarna är två: hjullastare och hjulgrävare.

– Jag är bäst på hjullastare. Där har jag störst chans, säger han.

Emil Jarnlid från Tydje representerar Herrgårdsgymnasiet i yrkes-SM i Växjö. Ett av momenten är att lyfta en hink till brädden fylld av vatten upp på en oljetunna.
Emil Jarnlid från Tydje representerar Herrgårdsgymnasiet i yrkes-SM i Växjö. Ett av momenten är att lyfta en hink till brädden fylld av vatten upp på en oljetunna. Foto: Ove Rydh

På plats i Arenastaden i Växjö kommer över 200 ungdomar tävla inom sin yrkesgren inför tusentals besökare. 30 yrken är representerade och de segrande ungdomarna har chans att knipa en plats i yrkeslandslaget.

Har redan jobb

Emil Jarnlid representerar Herrgårdsgymnasiet, där han går tredje läsåret och alltså snart tar studenten. Och jobb har han redan.

– Jag har fått fast jobb på Smeab i Åmål och kommer att jobba nånstans i Göteborgstrakten där Smeab har många uppdrag. Det ska bli spännande, säger Emil Jarnlid.

”Självklart val”

Det var heller ingen tvekan om yrkesvalet och att söka sig till Herrgårdsgymnasiet.

– Det var ett självklart val. Hemma på gården är jag uppväxt med maskiner. Jag har alltid velat bli maskinförare. Och jag trivs jättebra här.

Emil Jarnlid från Tydje trivs på Herrgårdgymnasiet i Säffle men snart är det slut. Och Emil har jobb direkt.
Emil Jarnlid från Tydje trivs på Herrgårdgymnasiet i Säffle men snart är det slut. Och Emil har jobb direkt. Foto: Ove Rydh

Som sistaårsstudent har Emil Jarnlid valts ut att presentera Herrgårdsgymnasiets fordonsprogram i yrkes-SM.

– Vi gjorde ett rikstäckande prov där vår skola hamnade på fjärde plats bland cirka 30 skolor. Efter det fick vi elever frågan om vi ville tävla i yrkes-SM. Därefter blev det en omröstning.

Finslipade formen

Sedan uttagningen blev klar har Emil Jarnlid gnuggat på fordonsprogrammets anläggning. I fredags finslipades formen, tillsammans med reserven Jonathan Bäck från Årjäng, som också följer med ned till Växjö.

Jonathan Bäck från Årjäng (t.v.) är Emil Jarnlids reserv och åker med ner till yrkes-SM. På fredagen finslipade de formen tillsammans på fordonsprogrammets anläggning.
Jonathan Bäck från Årjäng (t.v.) är Emil Jarnlids reserv och åker med ner till yrkes-SM. På fredagen finslipade de formen tillsammans på fordonsprogrammets anläggning. Foto: Ove Rydh

Jonathan staplade däck med grävaren medan Emil började med att lyfta hinkar över hinder i en hinderbana.

Pricklyft med hink

En av utmaningarna är pricklyft med en hink till brädden fylld av vatten.

– Jag ska lyfta den här hinken utan att spilla och ställa den på tunnan där, säger Emil Jarnlid innan han hoppar in i hjullastaren.

Inte helt lätt och lite spill blev det. Men så var klockan bara nio på morgonen, också.

Emil Jarnlid finslipade formen på skolans anläggning i fredags. Här lyfter han vattenfyllda hinkar genom en hinderbana.
Emil Jarnlid finslipade formen på skolans anläggning i fredags. Här lyfter han vattenfyllda hinkar genom en hinderbana. Foto: Ove Rydh
Emil Jarnlid siktar på en topplacering i yrkes-SM.
Emil Jarnlid siktar på en topplacering i yrkes-SM. Foto: Ove Rydh
För Emil Jarnlid var yrkesvalet ett självklart val. Nu går han snart ut Herrgårdsgymnasiet i Säffle.
För Emil Jarnlid var yrkesvalet ett självklart val. Nu går han snart ut Herrgårdsgymnasiet i Säffle. Foto: Ove Rydh

Yrkes-SM i Växjö 2022

Yrkes-SM den 10-12 maj arrangeras i Arenastaden i Växjö, ett 30 000 kvadratmeter stort evenemangsområde. Utöver de 30 yrkena det tävlas i, deltar 25 yrken med uppvisningar. Alltså finns 55 yrken representerade under de här dagarna.

Emil Jarnlid från Herrgårdsgymnasiet i Säffle tävlar i yrkeskategorin maskinförare, i grenarna hjullastare och hjulgrävare.

Yrkes-SM arrangerades första gången 2004. Det senaste mästerskapet hölls 2018 i Uppsala. Hela 21 600 besökare kom då till Gränby sportfält för att följa tävlingarna på plats.

Artikeltaggar

HerrgårdsgymnasietSkola och utbildningSäffleTydje

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.