Hoppa till huvudinnehållet

Oro för öppenpsyk: ”Det finns patienter som väntat i två år på att få hjälp”

Publicerad:
Kuratorn Don Lawrence berättar att det finns patienter som väntat i två år på att få hjälp av psykiatrin. Efter att Åmåls öppenpsykiatriska avdelning för vuxna blev en filial till Bäckefors, har patienter sökt sig till Säffle i stället.
Kuratorn Don Lawrence berättar att det finns patienter som väntat i två år på att få hjälp av psykiatrin. Efter att Åmåls öppenpsykiatriska avdelning för vuxna blev en filial till Bäckefors, har patienter sökt sig till Säffle i stället. Foto: Conny Hultgren

Besparingar på personalen inom öppenpsyk i Dalsland har lett till att patienterna får vänta länge på att få hjälp. Don Lawrence, kurator på öppenpsyk i Åmål, är oroad över utvecklingen.

– Vi har alldeles för små resurser.

– Enligt vårdgarantin ska en patient inte behöva stå i kö längre än tre månader. Men vi klarar inte av att uppfylla vårdgarantin. Vi är inte ens i närheten. De som väntat längst har väntat i två år bara för att få en första bedömning, säger Don Lawrence.

Vad betyder det att behöva vänta så länge för personer med psykiska problem?

– Det leder till psykiskt lidande. En person jag har kontakt med har försökt begå självmord under väntetiden.

Vårdförbundet: ”Ökade krav och stress inom öppenpsyk”

Tidigare fanns två mottagningar i Dalsland, men från den 1 oktober gjorde Västra Götalandsregionen kraftiga besparingar.

– Fem tjänster försvann och Åmål blev en filial till Bäckefors. Nu är det fyra tjänster kvar i Åmål. Det är totalt cirka 20 tjänster i Bäckefors och Åmål, säger Don Lawrence.

– Jag undrar fortfarande om det fanns det någon tanke från politikernas sida kring hur man skulle klara av att kunna erbjuda en god vård till patienterna i Dalsland när man gjorde de här besparingarna. Hur tänkte man? Det förstår jag inte, fortsätter han.

Don Lawrence menar att de 20-talet tjänsterna i Dalsland kan jämföras med Vänersborgs kommun som har en ungefär lika stor befolkning som Dalsland.

– Där har man 30 tjänster. Men man valde ändå att skära ned i Dalsland.

Hur många patienter finns i Dalsland?

– Drygt 1 000 patienter sedan man slog ihop Bäckefors och Åmål i höstas.

Flera söker till Säffle

Flera patienter söker sig bort från enheterna i Dalsland.

– Kommunikationen mellan enheterna i Bäckefors och Åmål fungerar dåligt. En del patienter har valt att få sin remiss till Säffle i stället. De har fått anställa extrapersonal i Säffle för att kunna ta emot patienter som sökt sig dit från Åmål.

På öppenpsykiatrin i Dalsland jobbar man hårt med att försöka få ner köerna.

– Men det är inte lätt. Vi har alldeles för små resurser. Det känns inte alls bra. Problemen bara växer och det är svårt att se hur vi ska kunna komma till rätta med problemen, säger Don Lawrence.

Personer med psykiska problem är något som ökar i samhället. Detta är något som drabbar de enskilda individerna, men också för samhället. Det kan yttra sig i självskadebeteende, självmordsförsök och brott mot andra.

Fotnot: I en kommande del i denna artikelserie kommer ansvariga chefer och politiker att få ge sin syn på saken.

Utökad vårdsamverkan täcker för bantad öppenpsyk: ”Åmål före sin tid”S-riksdagsman om lokal vårdlösning: ”Åmål är en förebild”Vuxenpsyk: Åmål begär möte med Nu-sjukvårdens styrelseÖppenpsyk för vuxna dras ner i Åmål – bup-satellit öppnasInsändare: Den anhöriga får ta över när vården svikerInsändare: Ska det vara nödvändigt att flytta för att få jämlik vård?Insändare: Snälla, förstör inte öppenpsykPeter Heie (C): Nedlagd psykmottagning skulle kunna gagna ÅmålsbornaStängning av vuxenpsyk i Åmål gör "minst möjlig skada"

Artikeltaggar

ÅmålDon LawrenceKuratorÖppenpsykiatriÖppenpsykiatrin i DalslandVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.