Hoppa till huvudinnehållet

Bäckströms vårystra kor dansade ut inför storpublik

Publicerad:
Korna släpptes ut i lite omgångar. Detta är ett par av de första som kom ut i sommarhagen.
Korna släpptes ut i lite omgångar. Detta är ett par av de första som kom ut i sommarhagen. Foto: Karin Olsson

I söndags var det populära kosläppet tillbaka på Björkils gård utanför Åmål, efter två års coronauppehåll. Arrangemanget blev åter en folkfest och publikantalet uppskattades till omkring tusen personer.

– Roligt att kosläppen uppskattas och gott att vara igång igen med lite positivt, säger Gustav Bäckström, Björkils gård.

Solen sken starkt på söndagsförmiddagen, även om luften var lite kylig. På Björkils gård samlades folk i alla åldrar för att glädjas åt skådespelet när 180 mjölkkor släpptes ut. 800 personer var föranmälda till arrangemanget, som är ett av Arlas många kosläpp runt om i Sverige. Men det var förmodligen fler än så som besökte gården och klappade kalvar, log åt kornas krumbukter och åt kanelbullar.

Gustav Bäckström, Björkils gård, tycker att det är roligt att kosläppet är uppskattat och känner sig nöjd med dagen.
Gustav Bäckström, Björkils gård, tycker att det är roligt att kosläppet är uppskattat och känner sig nöjd med dagen. Foto: Karin Olsson

– Det var nog ett tusental besökare för det blev inte så mycket kvar av de 1100 bullarna vi hade, sa Anders Bäckström, som agerade konferencier.

900 djur totalt

Björkils och Amnebyns gårdar drivs som ett aktiebolag och den yngre generationen Bäckström har tagit över driften. Totalt med kalvar, kvigor och kor finns cirka 900 djur på de båda gårdarna.

Gustav Bäckström tycker att det är roligt att arrangemanget är uppskattat och hoppas att det kan bidra till att folk väljer att köpa svenska matvaror:

Det bjöds på kanelbullar, mjölk och kaffe och det var många som gärna ville ta del av detta.
Det bjöds på kanelbullar, mjölk och kaffe och det var många som gärna ville ta del av detta. Foto: Karin Olsson

– Det är gott att coronan är över, så att man kan få dra igång med lite positivt. Vi ska även ha årskurs ett från Åmåls skolor på studiebesök nu under våren, säger han.

Traktorer lockade

Det gick att gå en tipspromenad och det var populärt att provsitta traktorer och gårdens skördetröska. Men huvudnumret var förstås själva kosläppet. Det var flerdubbla led och många mobilkameror igång när mjölkkorna tog vårens första steg ut i solen. Korna kommer att kunna gå in ut som de vill och vissa gjorde en sväng tillbaka. Några gick lugnt i sin egen takt oavsett vad som hände omkring dem. Men många satte som vanligt iväg i galopp och krumsprång inför en förtjust publik.

– Det är kul att de flyger åt alla håll, sa Åmålstjejerna Kellen Norberg och Chloe Vasquez, som besökte sitt första kosläpp.

Freja Eriksson och Saga Wesselgren provsatt skördetröskan. Det var kul, men lite läskigt när man skulle komma ner, tyckte de.
Freja Eriksson och Saga Wesselgren provsatt skördetröskan. Det var kul, men lite läskigt när man skulle komma ner, tyckte de. Foto: Karin Olsson
 • Cina Bäckström och Ida Morichetto Backman var två av de som jobbade med kosläppet på Björkils gård där180 mjölkkor släpptes ut inför bortåt tusen åskådare.
  Cina Bäckström och Ida Morichetto Backman var två av de som jobbade med kosläppet på Björkils gård där180 mjölkkor släpptes ut inför bortåt tusen åskådare. Foto: Karin Olsson
 • Det gick undan nedför backen i den mjuka sanden.
  Det gick undan nedför backen i den mjuka sanden. Foto: Karin Olsson
 • Ida Candert och Agnes Eriksson delade ut bullar och mjölk. De tillhör ett team från ett eventbolag som i detta fall reser runt och jobbar för Arla.
  Ida Candert och Agnes Eriksson delade ut bullar och mjölk. De tillhör ett team från ett eventbolag som i detta fall reser runt och jobbar för Arla. Foto: Karin Olsson
 • David Andersson och Enya Johansson från Säffle tog chansen att hälsa på gårdens kalvar.
  David Andersson och Enya Johansson från Säffle tog chansen att hälsa på gårdens kalvar. Foto: Karin Olsson
 • Juni Lindqvist trivdes hos kalvarna och kalvarna verkade trivas med henne också.
  Juni Lindqvist trivdes hos kalvarna och kalvarna verkade trivas med henne också. Foto: Karin Olsson
 • Även kor är individer och personligheter. Denna ko promenerade lugnt i sin egen takt oavsett om andra sprang och krumbuktade sig precis intill.
  Även kor är individer och personligheter. Denna ko promenerade lugnt i sin egen takt oavsett om andra sprang och krumbuktade sig precis intill. Foto: Karin Olsson
 • Arvid Bäckström hör till den yngsta generationen på Björkils gård. Han och kompisen Leon Svensson poserade glatt med hagen med de nyutsläppta mjölkkorna som bakgrund.
  Arvid Bäckström hör till den yngsta generationen på Björkils gård. Han och kompisen Leon Svensson poserade glatt med hagen med de nyutsläppta mjölkkorna som bakgrund. Foto: Karin Olsson
 • Joel Candert från eventteamet bjöd ut smakprover på ekologisk ost och blomfröer för främjande av pollinatörer.
  Joel Candert från eventteamet bjöd ut smakprover på ekologisk ost och blomfröer för främjande av pollinatörer. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålAnders BäckströmArlaBjörkils gårdKosläppSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.