Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls OK slog till med en sjundeplats i Tiomila

Publicerad:
Emilie Hellström, Eric Åhl, Albin Skott, Alva Olsson, Saga Källstrand och Ellen Kringstad sprang i Åmåls OK 1. Foto: Åmåls OK

252 lag kom till start på Ungdomskavlen i Tiomila i Ånnaboda, utanför Örebro. Åmåls OK 1 slog till med en sjundeplats i den tuffa konkurrensen.

– Det är roligt för klubben att få lite uppmärksamhet, säger lagledaren Ulf Danielsson.

I helgen samlades orienteringssverige i Ånnaboda, ett par mil utanför Örebro, för att göra upp i Tiomila – Sveriges största och en av världens största budkavlar.

Åmåls OK kom till start med fyra lag, tre i Ungdomskavlen och ett i Tiomilakavlen. Bäst gick det för Åmåls OK 1 som blev sjua i Ungdomskavlen. Startmannen Eric Åhl kom iväg fint och låg elva när han växlade över till Emilie Hellström och Ellen Kringstad som båda sprang andrasträckan. Åmålsduon svarade för kanonsträckor och förde upp laget i ledning.

– Det är stort att ha varit uppe i ledningen i Tiomila ett tag, säger Åmåls OK:s lagledare Ulf Danielsson.

Riktigt trevlig läsning för Åmåls OK under inledningen av loppet.
Riktigt trevlig läsning för Åmåls OK under inledningen av loppet. Foto: Åmåls OK

De första sträckorna var förhållandevis lättsprungna medan sträcka tre och fyra hade några tyngre partier. Åmåls OK:s Saga Källstrand, Alva Olsson och Albin Skott höll ihop det fint på de avslutade sträckorna och Åmål kunde alltså gå i mål som sjua, dryga fem minuter bakom täten.

– De var nöjda. Det ska de vara, det är trots allt Sveriges bästa klubbar med. Jag är imponerad. Vi var med bra hela vägen, säger Ulf Danielsson.

Upplösningen i klassen blev dramatisk, med tre lag inom fyra sekunder. Göteborg-Majorna OK 1 vann, två sekunder före det tjeckiska laget TSM Kralovehradecko och fyra sekunder före trean Alleröd OK från Danmark.

Eric Åhl dubblerade och sprang både Ungdomskavlen och Tiomilakavlen.
Eric Åhl dubblerade och sprang både Ungdomskavlen och Tiomilakavlen. Foto: Åmåls OK

Åmål hade ytterligare två lag med i Ungdomskavlen. Åmåls OK 2 slutade på plats 120 medan Åmåls OK 3 sprang in på plats 183.

– Alla lagen gjorde väldigt bra ifrån sig, säger Ulf Danielsson.

I Tiomilakavlen slutade Åmåls OK, med ett mixlag av yngre och mer rutinerade löpare, på plats 193 av de 306 startande lagen.

– De var nöjda. 193:a är inte dåligt i Tiomila.

Göteborgslaget OK Linné 1 vann knappa minuten före OK Ravinen 1 och drygt tre minuter före IFK Göteborgs orientering 1.

I Damkavlen blev det en överlägsen norsk seger genom Nydalens SK 1. OK Kåre 1 tog hand om silvret och Stora Tuna OK 1 tog brons.

I Ungdomskavlen fanns det möjlighet för lagen att ha två löpare på sträcka två och tre, vilket Åmåls OK utnyttjade. Ellen Kringstad och Emilie Hellström hade några av de bästa tiderna på den andra sträckan och förde upp Åmåls OK i ledning.
I Ungdomskavlen fanns det möjlighet för lagen att ha två löpare på sträcka två och tre, vilket Åmåls OK utnyttjade. Ellen Kringstad och Emilie Hellström hade några av de bästa tiderna på den andra sträckan och förde upp Åmåls OK i ledning. Foto: Åmåls OK

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls OKOrienteringTiomila

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.