Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Några få förutsåg hotet mot Ukraina

Publicerad:
Reporter Lennart Widing
Lennart Widing
hovpredikant Tydjebyn
Lennart Widing är regelbunden krönikör i Provinstidningen Dalsland.
Lennart Widing är regelbunden krönikör i Provinstidningen Dalsland.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag läser Martin Kraghs ”Det fallna imperiet, Ryssland och väst under Vladimir Putin” (Fri Tanke). Vid läsningen slås jag av att knappast några ledande politiker eller säkerhetspolitiska experter hos oss tidigt förutsåg Rysslands försök att omintetgöra Ukraina som fri stat. Rysslandsexperten Gudrun Persson är ett av få undantag. I en rapport till Kungliga krigsvetenskapsakademien för över ett år sedan larmade hon om vad som skulle hända i Ukraina. Kremls hot skulle inte stanna vid ord denna gång.

Kommunistiska sovjetimperiets kollaps 1991 förde med sig att 14 stater vann nationellt oberoende och självständighet från Moskva. För Ryssland, den femtonde och största av de gamla sovjetrepublikerna, betydde detta förlust av ett imperium. Några av de nya staterna hade varit en del av de tsarryska och sovjetiska imperierna under fyra sekler. I delar av det gamla Sovjet utbröt blodiga gränskonflikter och utbrytarenklaver: Armenien, Azerbajdzjan, Nagorno-Karabach, Georgien, ja, listan kunde bli lång. För Ryssland under Putin har det gällt att ha kontroll över så många av de gamla sovjetrepublikerna som möjligt. Ukraina och Belarus ser han som historiskt ryska.

Kragh visar hur den ryska eliten ständigt letat möjligheter att återupprätta Rysslands status och betydelse, som ett imperium. Slutet på Sovjet ser Putin som nittonhundratalets största geopolitiska katastrof. Efter annekteringen av Krim 2014 låg det i korten att hela Ukraina skulle angripas. Det handlar alltså om historiesyn och stormaktsdrömmar. Detta kommer knappast att göra varaktig halt vid de östra delarna av Ukraina. Sedan ligger Moldavien illa till.

En statsunderstödd desinformation, alltså ett slags politisk krigföring, kommer att backa upp den militära. Det handlar om att sprida desinformation för att försvaga motståndaren genom en blandning av selektiva fakta, falska dokument och lögnaktiga påståenden. Sverige har redan drabbats av denna politiska krigföring. I Moskva sprids plakat där avlidna svenskar som Astrid Lindgren och regissören Ingmar Bergman kallas nazister, och hela Sverige nazianstruket. Nazism är numera synonymt med det som går emot Rysslands agerande. Detta är en stillsam föraning om vad som kommer att hända när Sverige lämnar in sin ansökan om medlemskap i Nato. Det blir kränkningar av luftrummet, militära övningar i närheten, cyberattattacker som kan slå mot betalningssystem och elförsörjning och internettrafik.

Det gäller att vara förberedd.

Lennart Widing

hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

KKrVAKrönikorMartin KraghNazismVladimir PutinÅmål