Hoppa till huvudinnehållet

Anlagda bränder oroar – delar från actionparken bröts loss och eldades upp

Publicerad:
På söndagskvällen fick räddningstjänsten rycka ut till en misstänkt anlagd brand mellan Rösparksskolan och Mossängen. Dagen innan brann det vid Mossängens grusplan, som skymtar uppe till höger i bild.
På söndagskvällen fick räddningstjänsten rycka ut till en misstänkt anlagd brand mellan Rösparksskolan och Mossängen. Dagen innan brann det vid Mossängens grusplan, som skymtar uppe till höger i bild. Foto: Räddningstjänsten

Fyra ungdomar i 14–15-årsåldern i Åmål rapporterades av polisen för skadegörelse och för att ha eldat vårdslöst vid actionparken på Mossängenområdet. Dagen efter brann det igen i samma område.

– Ärendet är överlämnat till sociala myndigheter, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Tre bränder i Dalsland under lördagen och söndagen misstänks av räddningstjänsten vara anlagda. Två i Åmål och en i Dals Långed. Samtliga bränder har uppstått i närheten av idrottsanläggningar.

Vid Ekhagsvallen

Strax efter klockan 20 på lördagskvällen kom larm om en brand vid Ekhagsvallen i Dals Långed, där räddningstjänsten på orten fick rycka ut och släcka en gräsbrand på cirka fem gånger fem meter.

– Där fanns ingen naturlig brandorsak. Det ligger nära till hands att branden är anlagd, säger Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors och Åmål.

Brand vid eldstad

Bara minuter senare kom larm om brand i Åmål, vid Mossängens område. Strax intill actionparken finns där en ganska nybyggd eldstad. Där brukar ungdomar samlas och elda ganska rejält, något som bland annat skedde på kvällen den 1 maj.

På lördagskvällen brann det igen på grillplatsen. Det ska också ha brunnit vid sidan om eldstaden.

Det som eldades var bland annat gummiplattor som troligtvis brutits loss från actionparken.

– Vi fick in ett larm och åkte dit och släckte. Sen fick polisen ta över, säger räddningschef Christian Rådén.

Ungdomar rapporterades

På platsen fanns fyra ungdomar i åldern 14–15 år som rapporterades för skadegörelse genom brand.

– Det var stökigt på platsen. Bland annat ska ungdomarna ha kastat sten mot varandra. Vi skrev en anmälan mot fyra ungdomar. Ärendet är överlämnat till sociala myndigheter, säger Thomas Fuxborg på polisen.

Ny brand i närheten

På söndagskvällen kom sedan nästa larm om en brand i Åmål och även den misstänks vara anlagd. Räddningstjänsten fick släcka en mindre gräsbrand intill cykelbanan mellan Rösvallen och Mossängens grusplan.

– Inte heller där finns någon naturlig förklaring till branden. Man misstänker ju att även den är anlagd och närheten till branden på lördagen gör ju att misstanken går i en riktning. Det är oroande att det troligen rör sig om flera anlagda bränder. Men vi får hoppas att detta lugnar ner sig, säger räddningschefen Christian Rådén.

Artikeltaggar

ÅmålAnlagd brandBränderBrott & blåljusDals LångedMossängens IP

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.