Hoppa till huvudinnehållet

Erika och Johanna Källvik Leufvén tog poäng i Swedish League

Publicerad:
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Erika Källvik Leufvén kvalificerade sig för SM-final och slutade på 22:a plats i individuell sprintdistans och samlade poäng i Swedish League.
Erika Källvik Leufvén kvalificerade sig för SM-final och slutade på 22:a plats i individuell sprintdistans och samlade poäng i Swedish League. Foto: Niklas Olsson/Nofoto

Både Erika och Johanna Källvik Leufvén tog sig vidare i lördagens kval i Orienterings-SM, på asfalt i stadsmiljö på Hisingen i Göteborg, och kvalificerade sig för SM-final. Där blev den en 22:a plats för Erika och en 25:e plats för Johanna. Båda nådde målsättningen att ta poäng i Swedish League.

Tävlingshelgen på Hisingen inleddes med gemensamt kval för helgens båda SM-finaler i knockout-sprint och individuell sprintdistans. Erika Källvik Leufvén var först ut i det första kvalheatet och slutade på 12:e plats av 17 startande efter att ha tappat tid på den tredje kontrollen.

Johanna Källvik Leufvén slutade på åttonde plats i sitt kvalheat och de båda tvillingsystrarna kvalificerade sig därmed för SM-final både i lördagens knockout-sprint samt till söndagens individuella sprintdistans.

Då både Erika och Johanna dragits med skadebekymmer valde de att stå över lördagens final och båda satsade i stället på söndagens SM-final i individuell sprintdistans, en tävling som även ingick i orienteringsligan Swedish League.

Nådde målsättningen

I SM-finalen slutade Erika Källvik Leufvén på 22:a plats och Johanna kom in på 25:e plats av 43 tävlande. Det innebar att båda samlade poäng i Swedish League, vilket också var syskonens målsättning med helgens tävlingar.

Johanna Källvik Leufvén slutade på 25:e plats i SM-finalen i individuell sprintdistans.
Johanna Källvik Leufvén slutade på 25:e plats i SM-finalen i individuell sprintdistans. Foto: Niklas Olsson/Nofoto

I Tiomila förra helgen tävlade Erika och Johanna Källvik Leufvén för IFK Göteborgs lag 3. Klubben har nio landslagslöpare och konkurrensen om platserna var stenhård. Erika sprang förstasträckan, var länge med i täten och växlade som tolva.

Växlade som sexa

På andra sträckan i IFK Göteborgs lag 3 sprang Johanna Källvik Leufvén och hon förde upp sitt lag till sjätte plats vid andra växlingen. Till slut blev det en 46:e plats bland över 300 startande lag, men både Erika och Johanna visade riktigt fin form.

Helgen före midsommar väntar världens största budkavle, Jukola-kavlen, utanför Åbo i Finland för Erika och Johanna med bortemot 17 000 löpare till start, varav 6 000 damer. Tävlingen är i samma storleksordning som O-ringen, med skillnaden att det enbart är stafett i Åbo.

Helgen efter midsommar tävlar Erika och Johanna Källvik Leufvén i uttagningar till EM, i skogarna i Aneby i Småland.

Artikeltaggar

Erika Källvik LeufvénGöteborgJohanna Källvik LeufvénOrientering

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.