Hoppa till huvudinnehållet

Gymnasieelever satte upp barnteater med budskap: ”Man ska kunna vara sig själv”

Publicerad:
Ettorna på barn- och fritidsprogrammet på Karlbergsgymnasiet gästade Rösparksskolans värdegrundsvecka med en föreställning baserad på boken "Kalle med klänning". Esther Nygaard spelade huvudpersonen Kalle.
Ettorna på barn- och fritidsprogrammet på Karlbergsgymnasiet gästade Rösparksskolans värdegrundsvecka med en föreställning baserad på boken "Kalle med klänning". Esther Nygaard spelade huvudpersonen Kalle. Foto: Fredrik Tacacho

Rösparksskolans värdegrundsvecka gästades i veckan av ettorna från barn- och fritidsprogrammet på Karlbergsgymnasiet som bjöd på en teaterföreställning utifrån boken ”Kalle med klänning”.

– Det har varit både tårar och skratt när vi har jobbat med pjäsen, säger läraren Annica Johansson.

De två föreställningar som i veckan sattes upp för Rösparksskolans samtliga elever var Karlbergselevernas examensarbete i kursen kommunikation. Utan några större skådespelarerfarenheter har eleverna fått utmana sig själva, säger läraren Annica Johansson som har hållit i kursen.

– Vi fick en förfrågan från specialpedagogen på Rösparksskolan, som den här veckan jobbar med värdegrundsfrågor, att göra en liten teaterföreställning. Jag och eleverna hoppade på utmaningen.

Med stor inlevelse förde eleverna fram budskapet om att få vara sig själv, snyggt ihopknutet med Lalehs låt med den passande titeln ”Bara vara mig själv”, som avslutade pjäsen.

Huvudkaraktären Kalle (Esther Nygaard) i samtal med sina föräldrar som spelades av Alva Ömnehag och Alva Fossheim.
Huvudkaraktären Kalle (Esther Nygaard) i samtal med sina föräldrar som spelades av Alva Ömnehag och Alva Fossheim. Foto: Fredrik Tacacho

Alla elever i klassen var delaktiga. De som inte skådespelade hade skrivit manus, byggt scendekoren, skötte ljudet eller filmade föreställningen.

– Jag ville ha med delarna när Kalle sticker ut som mest, de kändes viktiga att visa. Och att allt är okej, man ska kunna vara sig själv, säger manusförfattaren Linnea Rådén.

Lågstadieeleverna från Rösparksskolan var redan bekanta med Kalle och hans klänning då de jobbat med boken i skolan tidigare. Under hela veckan har lektionerna genomsyrats av värdegrundsfrågorna på olika sätt, säger Rösparksskolans specialpedagog Paula Danielsson, som beskriver föreställningen som höjdpunkten under värdegrundsveckan.

– Vi ville göra något kring boken och frågade då om barn- och fritidsprogrammet ville göra något för oss.

Det är första – men inte sista året – som skolan kör en hel värdegrundsvecka. Nästa år kommer veckan att infalla tidigare under terminen, mellan sport- och påsklovet, då det är intensivt nog i maj ändå, säger Paula Danielsson.

– Vi behöver diskutera värdegrundsfrågor hela tiden. Vi hoppas att det blir bra diskussioner under den här veckan som man sedan kan ta med sig resten av skolåret.

Klassen har fått förfrågan om att sätta upp pjäsen för förskolans femåringar i höst så det kan bli ytterligare framträdanden.
Klassen har fått förfrågan om att sätta upp pjäsen för förskolans femåringar i höst så det kan bli ytterligare framträdanden. Foto: Fredrik Tacacho
Efter föreställningen delade några av eleverna ut rosor till skådespelarna.
Efter föreställningen delade några av eleverna ut rosor till skådespelarna. Foto: Fredrik Tacacho
Kusinerna (Agnes Roll och Nova Salomonsson) hjälper Kalle att välja klänning.
Kusinerna (Agnes Roll och Nova Salomonsson) hjälper Kalle att välja klänning. Foto: Fredrik Tacacho
Föreställningen avslutades till Lalehs låt ”Bara vara mig själv” där skådespelarna fick med sig publiken på ”alldans”.
Föreställningen avslutades till Lalehs låt ”Bara vara mig själv” där skådespelarna fick med sig publiken på ”alldans”. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

KarlbergsgymnasietRösparksskolanSkola och utbildningTeaterVärdegrund

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.