Hoppa till huvudinnehållet

Annaloppet i Fengersfors är tillbaka: ”Räknar inte med något rekordår”

Publicerad:
Camilla Niemi från Fengersfors arrangerar Annaloppet tillsammans med Fengersfors IK. Arkivbild.
Camilla Niemi från Fengersfors arrangerar Annaloppet tillsammans med Fengersfors IK. Arkivbild. Foto: Fredrik Tacacho

Pandemin har de två senaste åren satt stopp för Annaloppet, ett välgörenhetsarrangemang till minne av Anna Rydstedt som tragiskt gick bort i cancer för tio år sedan. Söndagen den 29 maj, på mors dag, är det dags igen.

Camilla Niemi från Fengersfors spelade fotboll tillsammans med Anna Rydstedt i Fengersfors IK, som på den tiden hade damlag.

Anna Rydstedt, Olsson som ogift, drabbades 2010 av cancer och bestämde sig för att genomföra alla tre klassiker, Tjejklassikern, Halvklassikern och En Svensk klassiker, under ett år för att samla in pengar till Cancerfonden. Det lyckades hon med, men i mars 2012 gick Anna Rydstedt bort, 37 år gammal. Vännen Camilla Niemi kom på idén att starta ett motionslopp till Annas minne och 2014 blev det verklighet. Camilla hade då förhoppningar om att kunna samla hundra startande.

200–300 deltagare

– Min mamma tyckte jag hade högt ställda förväntningar. Tänk om det inte alls blir många deltagare, sa hon till mig. Men det blev 216 startande, så det överträffade alla förväntningar, berättar Camilla Niemi.

2016 är rekordåret, då deltog 292 motionärer i Annaloppet. Ända sedan starten har antalet deltagare legat stabilt på mellan 200–300 deltagare. De två senaste åren har pandemin satt stopp för motionsloppet, men i år är det alltså tillbaka.

Annaloppet, med start och mål på Fengershof i Fengersfors, brukar locka mellan 200 och 300 deltagare.
Annaloppet, med start och mål på Fengershof i Fengersfors, brukar locka mellan 200 och 300 deltagare. Foto: Elinor Thuresson

Annaloppet är ungefär fyra kilometer långt i kuperad terräng i Fengersfors motionsspår, med start och målgång vid Fengershof, där alla kan vara med. Det går lika bra att gå eller lunka sig igenom loppet som att springa. Tävlingsmomentet är inte i fokus.

– Anna Rydstedt var en genuint snäll person som ville allas bästa. Därför tyckte jag att det var läge att göra något för att hedra hennes minne. Ett motionslopp där intäkterna går till Cancerfonden kändes rätt, säger Camilla Niemi.

”Sent ute i år”

Under de två senaste åren har inte Annaloppet genomförts, men det har ändå varit öppet för anmälan. Det har gjort att det ändå har samlats in och skänkts en del pengar till Cancerfonden även dessa år.

– Vi är lite sent ute i förberedelserna i år, så jag räknar inte med något rekordår. Hittills har det kommit in 36 anmälningar, men jag ska snart gå runt i lite butiker i Åmål och samla sponsorer och få upp affischer i skyltfönstren. Då brukar det ramla in många anmälningar, säger Camilla Niemi, som i år arrangerar Annaloppet tillsammans med Fengersfors IK.

Artikeltaggar

Camilla NiemiFengersforsFengersfors IKLöpningMotion och hälsa

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.