Hoppa till huvudinnehållet

Dalslänningar på filmfestival: ”Galnaste upplevelsen jag har varit med om”

Publicerad:
Ludwig Källén har jobbat som regi- och klippassistent under arbetet med Ruben Östlunds nya film Triangle of Sadness.
Ludwig Källén har jobbat som regi- och klippassistent under arbetet med Ruben Östlunds nya film Triangle of Sadness.

Filmfestivalen i Cannes pågår som bäst och på plats har inte bara en utan två Edsbor varit. Ludwig Källén, regi- och klippassistent, samt Kenneth Gustavsson, ordförande i Film i Väst.

– Vi har det starkaste fältet någonsin, säger han.

Världens största filmfestival fyller i år 75 år och firas med buller och bång. Särskilt med anledning av att pandemin de senaste två åren har begränsat den annars så prestigefyllda festivalen.

Årets filmfestival inleddes förra tisdagen och håller på till och med lördag och lilla Dalsland har varit representerat med inte mindre än två personer. Och båda kommer från Dals-Eds kommun.

Ludwig Källén kom till Cannes i torsdags. När Dalslänningen når honom ligger han på en sandstrand i Menton på Franska Rivieran och har nyligen lämnat Cannes.

– Det känns som om jag har varit där i flera veckor. Det har varit väldigt mycket jobb, jag har lyckats att se ganska mycket film och varit med på massor av middagar och cocktailpartyn. Det har varit långa och intensiva dagar, men samtidigt väldigt roliga.

"Otroligt noggrann"

Ludwig Källén har jobbat som regi- och klippassistent under arbetet med Ruben Östlunds nya film Triangle of Sadness, vilket är en samproduktion med Film i Väst.

Charlbi Dean, Ruben Östlund och Harris Dickinson poserar för fotograferna vid filmfestivalen i Cannes.
Charlbi Dean, Ruben Östlund och Harris Dickinson poserar för fotograferna vid filmfestivalen i Cannes. Foto: Vianney Le Caer

– Ruben Östlund jobbar otroligt noggrant med precis alla bilder. Han har total kontroll och kör alltid väldigt många tagningar, vilket är ganska unikt.

Filmen premiärvisades i lördags på filmfestivalen och tävlar om att vinna det prestigefyllda priset Guldpalmen.

– Filmvisningen var den galnaste upplevelsen jag har varit med om. Alla som var där fattade filmen direkt, det var mycket skratt och spontanapplåder. Min grekiska kollega sa att det var som att se en jäkligt bra fotbollsmatch, säger Ludwig Källén.

"Starkaste fältet"

Det var inte heller första gången för Kenneth Gustavsson, som besökte filmfestivalen även 2019.

Kenneth Gustavsson, ordförande i Film i Väst, körde Bond-looken på plats i Cannes.
Kenneth Gustavsson, ordförande i Film i Väst, körde Bond-looken på plats i Cannes.

– Det är mycket glamour utåt, men bakom kulisserna är det väldigt mycket jobb. Jag har bland annat deltagit på rundabordssamtal med filminstitutet och olika filmregioner och vi hade även middag med utrikeshandelsministern Anna Hallberg om filmens betydelse för handeln. Film i Väst firar 30-årsjubileum så det var många av personalen som var på plats i år.

Gustavsson hann också med att se lite film.

– Jag såg Tarik Salehs politiska thriller Boys of heaven som är en väldigt speciell film om en miljö i Egypten som vi inte vet så mycket om. Film i Väst har det starkaste fältet någonsin så jag ser med spänning fram emot vem som får ta emot priserna, säger Kenneth Gustavsson.

Ludwig Källén tror att Triangle of Sadness har en god chans.

– Det är så svårt att säga, men när man läser recensioner och tar del av det som folk säger om filmen så är det många som blivit tagna av den. Det kommer att bli otroligt nervöst.

Film i Väst deltar med sex filmer, fyra samproduktioner som slåss om den åtråvärda Guldpalmen och två samproduktioner.

Artikeltaggar

Anna HallbergEdFilmFilmfestivalerFrankrikeKenneth GustavssonNöje/Kultur

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.