Hoppa till huvudinnehållet

På cykel från Åmål till Sälen – Anna Rydstedts cancerkamp lever vidare

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Mattias Sundell och Stefan Gunnarsson skall tillsammans med tre andra personer cykla från Åmål till Sälen, för att hedra Anna Rydstedt som gick bort för tio år sedan.
Mattias Sundell och Stefan Gunnarsson skall tillsammans med tre andra personer cykla från Åmål till Sälen, för att hedra Anna Rydstedt som gick bort för tio år sedan. Foto: Andreas Dagström

I år är det tio år sedan Anna Rydstedt från Åmål gick bort i cancer. Som en hyllning och fortsättning av hennes imponerande kamp mot cancer och för ett friskare liv ska fem av Annas närstående cykla från Åmål till Sälen för att samla in pengar.

Tidigt på morgonen den 4 juni bär det av, från Anna Rydstedts barndomshem på Fjällbacken i centrala Åmål och norrut.

Färden går med pedalkraft via Karlstad, Hagfors och Malung till historiska Olnispagården, tvärs över älven sett från Sälens tätort.

– Det ligger nära där Anna bodde och där hennes man Greger nu bor, säger Stefan Gunnarsson, en av totalt fem deltagare.

Övriga cyklister är Mattias Sundell, Tobias Anderberg, Emelie Lundin och Greger Rydstedt, Annas man.

– Känner någon för att cykla med en bit, så får de gärna det. Men vi kommer att trampa på, säger Mattias Sundell.

Stefan Gunnarsson och Mattias Sundell hoppas att sponsorer, både privatpersoner och företag, ska donera pengar till Cancerfonden via deras cykelutmaning.
Stefan Gunnarsson och Mattias Sundell hoppas att sponsorer, både privatpersoner och företag, ska donera pengar till Cancerfonden via deras cykelutmaning. Foto: Andreas Dagström

Cykelturen blir cirka 30 mil. Målet är att vara framme 12–15 timmar efter start, vilket innebär att genomsnittshastigheten måste ligga kring 20–25 kilometer i timmen. En utmaning som definitivt hade gillats av inspirationskällan.

Tre av varje

Den 15 januari 2010 fick Anna Rydstedt veta att hon drabbats av cancer. För många innebär ett sådant besked att man drar sig tillbaka, in i sig själv. Men Anna bestämde sig istället för att under ett och samma år göra tre varianter av de tre långloppstävlingar som ingår i en svensk klassiker.

Syftet med det hela var att samla in pengar till Cancerfonden. Totalt blev det 150 000 kronor.

Anna Rydstedt, född Olsson, gick bort i cancer för tio år sedan.
Anna Rydstedt, född Olsson, gick bort i cancer för tio år sedan. Foto: Eivor Nylund

Kan fortsätta

Två år efter sjukdomsbeskedet gick Anna Rydstedt bort. Fast andan av hennes kamp lever vidare, inte minst genom det årliga Annaloppet i Fengersfors, som börjar bli en rätt lång tradition.

Cykelloppet är däremot helt nytt, även om diskussionen har pågått sedan förra hösten.

– Faller det här väl ut och visar sig vara ett trevligt sätt att umgås och skapa engagemang, är det inte omöjligt att det blir en fortsättning, säger Stefan Gunnarsson, som var kusin till Anna Rydstedt.

Förhoppningen från cyklisternas sida är att sponsorer, både privatpersoner och företag, ska inspireras av utmaningen och skänka pengar till Cancerfonden genom Anna Rydstedts hemsida, Långlopp.com. Exempelvis skulle det kunna handla om en krona per cyklad kilometer, eller någonting som knyter an till tretalet i Annas egen utmaning.

– Vi har ingen direkt målsättning med insamlingen, bara att samla in pengar till cancerforskningen och bidra till ett mer aktivt liv, säger Mattias Sundell.

Artikeltaggar

CancerfondenCyklarFritid och livsstilSamhälleSälenÅmåls centrum

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.