Hoppa till huvudinnehållet

Åklagaren ville skärpa domen till mordförsök – grov misshandel säger hovrätten

Publicerad:
Hovrätten slår fast bedömningen att knivhuggen är grov misshandel inte mordförsök.
Hovrätten slår fast bedömningen att knivhuggen är grov misshandel inte mordförsök. Foto: Micke Larsson/TT

En då 46-årig Åmålsbo dömdes av tingsrätten till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel efter att ha knivhuggit en man illa i centrala Åmål i höstas.

Domen överklagades av åklagaren som ville att angreppet ska ses som mordförsök. Men hovrätten slår fast att det rör sig om grov misshandel.

Samtidigt höjs skadeståndet som Åmålsbon ska betala till 80300 kronor.

Det handlar om ett lägenhetsbråk där en man i 50-årsåldern knivhöggs så illa att skadorna i mage och bröst blev livshotande. Han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där han opererades och därmed överlevde.

Den då 46-årige Åmålsbon dömdes i tingsrätten för grov misshandel, olaga hot och ringa narkotikabrott till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han nekade till brott och hävdade självförsvar eftersom han blev slagen först och gick till motangrepp.

Grov misshandel inte mordförsök: Åmålsbo dömd till vård för knivhugg i lägenhetKnivattack i centrala Åmål: 50-åring åtalas för mordförsök– hävdar självförsvar

Åklagaren överklagade till hovrätten och menar att knivhuggen är mordförsök, inte grov misshandel. Kärnan som diskuteras är då knivmannens motiv. Ville han döda, förstod han att han riskerade att döda eller var han likgiltig till att den andra mannen skulle kunna dö?

Den dömde Åmålsbon ville å sin sida frikännas av hovrätten eller att domen åtminstone lindrades till vållande av kroppsskada.

Hovrätten kommer emellertid fram till samma slutsats som tingsrätten. Det ses som klarlagt att den dömde Åmålsbon med knivhuggen ville skada sin vän. Däremot går det med tanke på omständigheterna inte att bevisa att han var likgiltig för att han kunde dö. Därför klassas brottet som grov misshandel och inte mordförsök och det ursprungliga straffet ligger kvar.

Liksom tingsrätten, bedömer hovrätten att det inte handlar om nödvärn.

Kvar i häktet

Åmålsbon har varit häktad sedan i november och hovrätten säger att han ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft eftersom det sägs finnas en risk för att han fortsätter begå brott. Hovrättsdomen kan fortfarande överklagas.

Hovrätten har också fastslagit att Åmålsbon ska betala 80300 kronor till den knivhuggne mannen. Det är en kraftig höjning mot tingsrättens bedömning. Skadeståndet sänks för att det var mannen som attackerade i första läget med knytnävsslaget, men höjs eftersom han har fått fula ärr efter händelsen.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusGrov misshandelHovrättenMordförsök

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.