Hoppa till huvudinnehållet

Så firas studenten på Karlbergsgymnasiet i år: ”Tagit med oss de bra sakerna”

Publicerad:
Studenterna kommer att springa ut klassvis även i år, men i ett högt tempo mellan klasserna.
Studenterna kommer att springa ut klassvis även i år, men i ett högt tempo mellan klasserna. Foto: Fredrik Tacacho

Rockringarna och utspridda studentdagar är historia. Men Karlbergsgymnasiet tar ändå med några av de lyckade inslagen från pandemiåren när de 254 studenterna på fredag springer ut klassvis i friheten.

– De har verkligen kämpat för detta, de behöver hyllas ordentligt, säger Joakim Axelsson, rektor på Karlbergsgymnasiet.

Distansstudier, restriktioner och inställda aktiviteter. Coronapandemin har präglat en stor del av årets studenters gymnasietid på Karlbergsgymnasiet. Men när de nu, fredagen den 10 juni klockan 14, lämnar skolan för gott får de åtminstone fira studenten traditionsenligt – och restriktionsfritt.

– Det känns väldigt skönt att det blir en vanlig student för dem, det är de verkligen värda, säger Joakim Axelsson.

Sett till andelen som får sin gymnasieexamen finns det också goda skäl att fira.

– Trots pandemin så lyckas en stor majoritet få sin gymnasieexamen, det är vi otroligt stolta över. Vi kommer att hamna uppåt 95–96 procent i år också. Kollar man mot riket i övrigt är det verkligen bra siffror.

LISTAN: Karlbergsstudenterna klass för klass – vem ska du fira?

Högt tempo

Studentutspringet kommer som tidigare år att ske mot den stora fotbollsplanen vid Karlbergsgymnasiet. Studenterna kommer att springa ut klassvis, till en egenvald låt, i ett högt tempo mellan klasserna, säger Joakim Axelsson.

– Vi kör klassvis utspring igen, så att varje klass får synas lite mer.

Turordningen är NA, IN, BF, EE, VO, TE, EK3B, EK3A, ES, SA3A, SA3B, HA. Efteråt avgår studentflaken från busshållplatserna vid Bondegatan.

Rektorern  Joakim Axelsson, här tillsammans med Christine Siljeblad, ser fram emot att få fira årets studenter ordentligt. ”De har verkligen kämpat”, säger han.
Rektorern Joakim Axelsson, här tillsammans med Christine Siljeblad, ser fram emot att få fira årets studenter ordentligt. ”De har verkligen kämpat”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho

Trots återgången till ett mer traditionellt studentfirande lever en del nymodigheter från pandemiåren vidare. Skolan kommer exempelvis att ha en konferencier och sända live från aulan och utspringet. Via en länk på skolans hemsida kan långväga släktingar och andra intresserade följa dagen i realtid. Sändningen kommer även att kunna följas via en storbildsskärm ute på skolgården, för de anhöriga som samlats för att ta emot studenterna.

– Vi har tagit med oss de bra sakerna. Livesändningen ersätter den livescenen vi hade förra året. Elever i ettan och tvåan kommer att spela i aulan, säger Joakim Axelsson.

Alla samlas i aulan

Studentdagen på skolan inleds med att eleverna träffas i klassen. Därefter väntar en sittning i matsalen och en gemensam samling i aulan för samtliga studenter innan eleverna radar upp sig för själva utspringet.

– Nu kan vi återigen samla alla elever i aulan innan de springer ut. Där blir det en timme med tal och stipendieutdelningar – det ska bli riktigt kul att få göra det igen. Det brukar vara magisk stämning i aulan, säger Joakim Axelsson.

Under tisdagskvällen arrangeras också traditionell studentbal på Baldersnäs för Karlbergseleverna.

Artikeltaggar

Joakim AxelssonKarlbergKarlbergsgymnasietSkola och utbildningStudenten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.