Hoppa till huvudinnehållet

Kedjan gick av när nya cykelleden runt Vänern invigdes

Publicerad:
Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål, klippte kedjan under den lokala invigningen av Vänerleden. Kedjan hölls av Ola Johansson (M), vice ordförande i Säffle kommunstyrelse och Eva Pärsson (M), förste vice ordförande i Melleruds kommunstyrelse. Hunden heter Luffsen.
Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål, klippte kedjan under den lokala invigningen av Vänerleden. Kedjan hölls av Ola Johansson (M), vice ordförande i Säffle kommunstyrelse och Eva Pärsson (M), förste vice ordförande i Melleruds kommunstyrelse. Hunden heter Luffsen. Foto: Andreas Dagström

64 mil, fyra etapper, genom 13 kommuner – Dalslands- och Säffledelen av Sveriges sjätte nationella cykelled, Vänerleden, invigdes på fredagen.

– Den kommer att vara ett utmärkt tillskott för vår turism- och besöksnäring, säger Åmåls näringsutvecklare Jenny Christensen.

Att satsningen dröjt så här länge kan tyckas lite märkligt. Cykelintresset har trots allt varit hyggligt konstant under snart ett århundrade. Men nu finns den i alla fall där, Vänerleden, redo att ta emot trampande turister.

– Vi ser stor potential i det här, sa näringsutvecklare Jenny Christensen, medan hon ställde i ordning fredagens invigningsceremoni för vägavsnittet genom Mellerud, Åmål och Säffle.

”Uppåtgående”

Ceremonin hölls på udden bakom Dalslands skafferi, med utsikt över den sjö som satsningen kretsar runt.

Hur ser det ut vad gäller cykelturismen här i området?

– Den är på uppåtgående, säger Jenny Christensen.

Sporthandlaren Magnus Jansson, till vänster, ordnade kedja och bulttång. Michael Karlsson (S) och Jenny Christensen representerade Åmåls kommun.
Sporthandlaren Magnus Jansson, till vänster, ordnade kedja och bulttång. Michael Karlsson (S) och Jenny Christensen representerade Åmåls kommun. Foto: Andreas Dagström

Flera prominenta gäster från berörda kommuner hade samlats för att bevittna och delta vid bandklippningen. Men i stället för traditionellt nylonband handlade det här om cykelkedja och bultsax. Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål, hanterade saxen, medan Eva Pärsson (M), förste vice ordförande i Melleruds kommunstyrelse, och Ola Johansson (M), vice ordförande i Säffle kommunstyrelse höll upp kedjan.

Men den enda av gästerna som själv har cyklat runt Vänern var Melleruds tillväxtchef Lars-Göran Berg:

– Det var trevligt, säger han.

Ett långt projekt

Arbetet med Vänerleden tog sin början för två år sedan. Det krävs naturligtvis tid att samordna ett projekt som sträcker sig över cirka 64 mil, genom 13 kommuner.

För den som vill cykla i lugnt tempo tar det tre–fyra dagar att tillryggalägga leden. Förhoppningen är så klart att de nödvändiga rasterna och bensträckarna skall gynna lokala näringsidkare.

Tre kommuner och ett företag var representerade vid invigningen. Stående från vänster: Lars-Göran Berg, tillväxtchef Mellerud, Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande Åmål, Ola Johansson (M), vice ordförande i Säffle kommunstyrelse, Eva Pärsson (M), förste vice ordförande i Melleruds kommunstyrelse. Hukande: Lena Lindberg Wong, turistbyråansvarig i Åmål, Jenny Christensen, näringsutvecklare i Åmål, och Magnus Jansson, ägare Team Sportia i Säffle.
Tre kommuner och ett företag var representerade vid invigningen. Stående från vänster: Lars-Göran Berg, tillväxtchef Mellerud, Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande Åmål, Ola Johansson (M), vice ordförande i Säffle kommunstyrelse, Eva Pärsson (M), förste vice ordförande i Melleruds kommunstyrelse. Hukande: Lena Lindberg Wong, turistbyråansvarig i Åmål, Jenny Christensen, näringsutvecklare i Åmål, och Magnus Jansson, ägare Team Sportia i Säffle. Foto: Andreas Dagström

– Cykling är inte bara sport. Vi ser det som rekreation och en möjlighet att dela med oss av vår historia och kultur, säger Jenny Christensen.

Åmålsetappen går via Fröskog och Fengersfors, till Tollebol och med en lov ut mot gästhamnen i Åmål vidare norrut, mot Säffle, eller tvärtom.

En speciell karta för Vänerleden skall sättas upp på Algatan i Åmål.

Kommunen kommer att informera om den nya leden under Cykelns dag på lördagen.

Artikeltaggar

ÅmålCyklarFritid och livsstilJenny ChristensenMagnus JanssonMichael KarlssonTurismVänerleden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.