Hoppa till huvudinnehållet

Seger i lagkappen i Falun för ÅSS yngsta lag

Publicerad:
Astrid Herke, Mathilda Sörqvist, Maya Månsson o Emma Hellström vann lagkappen i 4x 50 meter medley för ÅSS i en stor simtävling i Falun.
Astrid Herke, Mathilda Sörqvist, Maya Månsson o Emma Hellström vann lagkappen i 4x 50 meter medley för ÅSS i en stor simtävling i Falun. Foto: Åmåls Simsällskap

Det blev flera medaljer och många personrekord när Åmåls Simsällskaps ungdomar tävlade i Falun. Insatserna kröntes med seger i lagkapp för det yngsta ÅSS-laget.

Elis Berntsson och Cornelia Sörqvist samlade på sig ytterligare medaljer i Vänersborg.

Det var fina framgångar för ungdomarna i Åmåls Simsällskap när de var iväg på en stor simtävling i Falun. I finalen på 4 x 50 meter medley blev det seger för Mathilda Sörqvist, Astrid Herke, Emma Hellström och Maya Månsson. Dagen innan blev det en tredjeplats i 4 x 50 meter fritt.

Emma Hellström slog personliga rekord i samtliga starter under tävlingshelgen. Även Maya Månsson putsade sina personrekord i alla grenar hon ställde upp i. Extra bra fungerade frisimmet.

Även Mathilda Sörqvists satte personrekord i alla lopp och grenar, men 100 meter bröstsim imponerade mest. Där sänkte hon sitt rekord med över fyra sekunder till 1.39.17, vilket var den fjärde bästa tiden bland tjejerna födda 2010.

Nästan lika bra gick det för Astrid Herke som satte personligt rekord i sex av sju individuella starter. På 100 meter medley krossade hon sitt gamla rekord med hela 14 sekunder.

ÅSS äldre lag med Elis Berntsson, Cornelia Sörqvist, Ville Eriksson och Elsa Andersson slutade sexa i lagkappen i frisim och åtta i lagkappen i medley.

Elis segrade i P13

Åmåls nyförvärv i A-gruppen, Elis Berntsson, som tävlar i klassen P13, simmade fem individuella grenar men ingick också i lagkappen på 4 x 50 meter frisim. Han satte personrekord i samtliga grenar och på lördagen och dessutom var han bästa -09 i samtliga grenar.

På söndagen tävlade Elis Berntsson i 50 meter fritt, 100 meter bröstsim, 50 meter ryggsim, 100 meter fjäril samt 4x50m medley lagkapp. Även då blev det nya personrekord i samtliga genar.

Detta gjorde att Berntsson kammade hem totala FINA-poängtävlingen i P13 med totalt 2155 poäng, hela 400 poäng före tvåan.

Cornelia Sörqvist tävlade för ÅSS i klassen F14–15 och simmade 50 meter fjäril, 200m fritt, 50 meter bröstsim, 100 meter fritt, 200 meter medley, samt lagkapp 4x50 meter frisim på lördagen.

Cornelia började med att slå personrekord på 50 fjäril, följt av en stark insats på 200 fritt där hon sänkte sitt personrekord med hela 6 sekunder till 2:21.36. Insatsen belönades med 476 FINA-poäng och en tredje plats i grenen. Totalt blev det 13:e plats i sammandraget av poängtävlingen.

Från vänster: Ledaren Pär Månsson, Cornelia Sörqvist, Astrid Herke, Elsa Andersson , Mathilda Sörqvist, Emma Hellström, Maya Månsson, Vile Eriksson och Elis Berntsson skördade framgångar för ÅSS på en stor simtävling i Falun.
Från vänster: Ledaren Pär Månsson, Cornelia Sörqvist, Astrid Herke, Elsa Andersson , Mathilda Sörqvist, Emma Hellström, Maya Månsson, Vile Eriksson och Elis Berntsson skördade framgångar för ÅSS på en stor simtävling i Falun. Foto: Åmåls Simsällskap

Vile Eriksson tävlade liksom Elis Berntsson i klassen pojkar 13 år och yngre. Han simmade 200 meter bröstsim för första gången och gjorde det bra. Eriksson lyckades hålla ihop tekniken genom hela loppet och simmade in på 3.11, vilket var snabbast av grabbarna i grenen.

Elsa Andersson ställde upp i sju grenar, utöver de två lagkapperna,coch satte personrekord i samtliga. Mest imponerade hon i 100 m rygg- och frisim, där hon förbättrade sina rekord med sju respektive sex sekunder.

Efter tävlingen i Falun deltog Elis Berntsson och Cornelia Sörqvist i Älgdoppet på Vargön. Älgadoppet är en lite mindre sprinttävling som avgörs under en dag, med 50 meter på förmiddagen och 25 meter på eftermiddagen.

Bästa tid i Sverige

Elis Berntsson simmade personbästa i samtliga fem grenar mot jämnåriga och ett år yngre. Bäst gick det i frisim där han sänkte sitt redan fina personrekord till 27.61.

Han har nu bästa tid i Sverige på 50 meter fjäril, näst bästa tid i Sverige i år på 50 meter bröstsim och tredje bästa tid i år på 50 meter fritt i sin åldersklass.

Cornelia Sörqvist simmade också fem grenar och tävlade mot jämnåriga (-07) och ett år äldre (-06). Förmiddag blev fin för Sörqvist som visade att träningsflit ger bra resultat, med personbästa i tre av fem simsätt på Vargön.

Cornelia Sörqvist vann 50 meter bröstsim och 100 meter medley och kom tvåa på 50 fjäril och 50 meter fritt. På 50 fritt närmade hon sig drömgränsen 30 sekunder när hon kom i mål på 30.33.

Cornelia Sörqvist och Elis Berntsson samlade ett flertal medaljer på Älgdoppet i Vänersborg.
Cornelia Sörqvist och Elis Berntsson samlade ett flertal medaljer på Älgdoppet i Vänersborg.

Artikeltaggar

Åmåls centrumÅmåls SimsällskapSimsport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.