Hoppa till huvudinnehållet

Krokstad repar sig efter två mardrömsår: ”Jag är stolt över att vi klarade det”

Publicerad:
Krokstad herrgård har rest sig efter två mardrömslika pandemiår. Nu ser det betydligt bättre ut.
Krokstad herrgård har rest sig efter två mardrömslika pandemiår. Nu ser det betydligt bättre ut. Foto: Claes Österman

Två tunga pandemi-år slog hårt mot Krokstad herrgård, och det var nära på att inte gå vägen. Nu ser läget dock helt annorlunda ut, berättar krögaren Håkan Mattsson.

– Vi kastades rakt in i högsäsong direkt, säger han.

Inställda bröllop, konferenser och evenemang - det har varit två tuffa år för Krokstad herrgård där omfattande intäkter från bokningar har gått upp i rök samtidigt som man har varit tvungen att parera de ständigt svängande restriktionerna.

– Vi har varit i drift som vanligt under pandemin för att försöka få det att gå runt, men det har ju varit otroligt tufft och på håret att man skulle klara det. Det svåraste var att det gick så himla mycket fram och tillbaka med ändringar i restriktionerna hela tiden, säger Håkan Mattsson.

”Mardrömsår”

Håkan och hans personal har kämpat hårt i motvind för att hålla verksamheten på fötter, och det är först nu som man börjat se ljuset i tunneln.

– Det var inte förrän nyligen, i april, som vi började känna att vi kunde jobba mer långsiktigt. Innan dess har man inte vetat från en vecka till en annan, så det har varit två nyckfulla mardrömsår.

Sedan covid-19 inte längre ansågs vara en pandemi har bokningarna dock börjat rulla på igen.

– Vi har verkligen märkt en tryggare skillnad i att bokningar sitter kvar och att flödet är mer jämt. Folk vågar och har väl vaccinerat sig och så, säger Håkan.

Hur känns det att vara igång ”på riktigt” igen?

– Det känns jättebra! Nu har vi så mycket gäster att man redan har glömt bort hur beläggningen var innan.

Håkan Mattson  Krokstad.
Håkan Mattson Krokstad. Foto: Solveig Voyce

Välfylld kalender

I herrgårdens bokningskalender är det numera fullt, och det märks att folk både har väntat och längtat efter att återgå till sina tidigare planer.

– Nu är kalendern välfylld och vi har två års bröllopsbehov som ska tas omhand. Det är ju många som inte har fått gifta sig, så nu är det bröllop här varje helg och mycket konferenser. Vi kastades rakt in i högsäsong direkt kan man säga, och det är bara att hoppas på att det hänger i, säger Håkan.

Men trots att läget ser gynnsamt ut kommer det aldrig att bli helt detsamma.

– Det är ju inte så att vi dubblar intäkterna nu helt plötsligt, så vi kommer tyvärr aldrig att kunna skotta igen hålet efter corona. Men jag är stolt över att vi klarade det, även om jag aldrig skulle vilja göra om det.

Hur ser du framåt nu?

– Nu är det bara att fortsätta hålla i den här normala driften. Stabilitet i ekonomin är det vi är ute efter nu, avslutar Håkan Mattsson.

Artikeltaggar

Håkan MattssonKrokstad herrgårdNäringslivSäffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.