Hoppa till huvudinnehållet

Klengås och strutspannkaka – Anneli och Viktor tipsar om närproducerad mat

Publicerad:
Anneli Svensson och Viktor Johansson, som driver Tollebols kvarnkafé, använder vetemjöl malet på Tollebols gamla kvarn till sina klengås.
Anneli Svensson och Viktor Johansson, som driver Tollebols kvarnkafé, använder vetemjöl malet på Tollebols gamla kvarn till sina klengås. Foto: Roger Pettersson

Åmålsparet Anneli Svensson och Viktor Johansson som har ett genuint matintresse driver om sommaren Tollebols kvarnkafé.

– Den dalsländska specialiteten klengås får man absolut inte missa, tipsar Anneli Svensson.

De har även testat att göra strutspannkaka och Dalslandstacos är en av deras specialiteter.

På Tollebols kvarnkafé, strax väster om Åmål utgör våfflor och klengås basen på menyn. Där serveras även lokalt producerad glass som tillverkas i Steneby. Klengås är en dalsländsk och värmländsk specialitet som består av hembakat bröd som på kvarnkaféet serveras med smör och riven mesost.

Anneli Svensson och Viktor Johansson serverar klengås på Dalslandskaka. Den bakas på vetemjöl som har malts på den gamla kvarnen vid Tollebol.

Så smakar Åmål: en kulinarisk resa genom kommunen

Tacos på Glupsk

Närproducerade varor står tveklöst i fokus när Anneli och Viktor pratar mat.

Paret kommer att vara på plats med sin matvagn på mat- och kulturfestivalen Glupsk på Dalsland på Not Quite i Fengersfors i slutet av augusti. Då kommer de att servera Dalslandstacos på långbakad fläskkarré från dalsländsk gris.

– Vi kommer även att baka eget tacobröd på dalsländskt mjöl och använda dalsländsk rapsolja. Vitkålen till kålsalladen hämtar vi från Värmland, då vi inte fick tag i någon från Dalsland, säger Viktor Johansson.

Klengås får man inte missa när man är i Åmål och Dalsland, tycker Anneli Svensson och Viktor Johansson.
Klengås får man inte missa när man är i Åmål och Dalsland, tycker Anneli Svensson och Viktor Johansson. Foto: Privat

Anneli och Viktor använder sig så långt det går av närproducerade varor. Tomat, lök och vitlök samt picklad chili och picklade morötter som serveras i Dalslandstacosen är dalsländska produkter. Även äppelchutneyn som ingår i tacosmenyn görs på lokalt skördade äpplen.

Pannkaka på strutsägg

I handelsboden vid landsbygdsmuseet Mötesplats Tollebols kvarn säljs lokalt producerad honung, sylt och saft och grönsaker från närliggande Lyckans gård samt köttlådor från Björkils gård. Här brukar även finnas mjöl från kvarnen och det lokala matbrödet Dalslandskaka.

En lite udda maträtt som Anneli och Viktor har testat är att göra pannkakor på dalsländska strutsägg. Där räckte ett enda ägg till en rejäl smet.

Strutsägget väger nämligen i snitt 1,7 kilo.

– Smakmässigt var det inte någon större skillnad mot hönsägg, men ett strutsägg motsvarar 20–25 hönsägg. Det blev ett rejält pannkakskalas, säger Viktor Johansson.

Picknick på Kungsberget

När Viktor Johansson och Anneli Svensson ger råd och tips om vad man ska äta när man är i Åmål och Dalsland så har paret en rad tips på producenter av lokala råvaror. För privatpersoner nämner de Reko-ringen. Där kan personer beställa livsmedel och varor direkt från lokala odlare och mattillverkare, utan mellanhänder.

Upperud 9:9 vid Dalslands kanal, stenugnsbageriet i Fengersfors, Hamrane bak- och kaffestuga söder om Mellerud och Larssons gårdsbutik i Ånimskog är några andra tips på var det går att hitta god, lokalt producerad mat.

– Ett helt annat tips för Åmålsbor kan vara att packa fikakorgen och ta med en filt och sätta sig i grönskan och njuta av utsikten på Kungsberget. Det tycker jag är lite underskattat, säger Anneli Svensson.

Anneli Svensson och Viktor Johansson utanför kvarnkaféet i Tollebol.
Anneli Svensson och Viktor Johansson utanför kvarnkaféet i Tollebol. Foto: Roger Pettersson
Dalslandstacon, taco producerad på lokala råvaror från Dalsland, är Anneli och Viktors paradrätt på matfestivalen Glupsk på Dalsland på Not Quite i Fengersfors. Den gör comeback i år efter coronapandemin.
Dalslandstacon, taco producerad på lokala råvaror från Dalsland, är Anneli och Viktors paradrätt på matfestivalen Glupsk på Dalsland på Not Quite i Fengersfors. Den gör comeback i år efter coronapandemin. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÅmålAnneli SvenssonMat och dryckNärproduceratRekoring DalslandSommarTollebols kvarnViktor Johansson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.