Öl, pizza, kaffe, våfflor, kött och sprit. Åmåls kommun har en del lokala delikatesser som passar perfekt att sippa på eller sätta tänderna i under lediga sommardagar.
Klengås är ett måste – Anneli och Viktor tipsar om närproducerad matBrukets godaste
Vedugnsbageriet vid det gamla pappersbruket i Fengersfors firade i fjol tioårsjubileum. 15 ton tegel krävdes för att färdigställa ugnen, som förbränner 50–60 kilo dalsländsk björkved per dygn.
Varje fredag under sommaren används ugnen för pizzabakning. Maximalt gräddas 150 stycken per kväll, så bokning rekommenderas om man inte vill riskera att bli utan.
Pizzamenyn består vid varje tillfälle av fyra standardsorter enligt napolitansk stil på surdegsbotten, plus ett tillfälligt gästspel med ingredienser efter säsong, tycke och smak.
Larssons gårdsbutik & lantbruk
Kravmärkt nötkött med fin marmorering är lantbrukarparet Johan och Malin Larssons signumprodukt. Men tillagningen sker företrädesvis någon annanstans än i deras mysigt kombinerade kafébutik på Gyltungebyns gård i Ånimskog. Här serveras lättare rätter som smörgåsar varvat med söta bakverk och glass.
Gyltungebyns boningshus är från slutet av 1700-talet och har bland andra gästats av nationalskalden Erik Gustaf Geijer. Fast kafé- och butiksgästerna tas emot i en pittoresk flygelbyggnad, med härlig utsikt över sjön Ånimmen.
Fengersfors bruksbryggeri
Kalasstrumpa, Tokskopa, Vingelben, Plättlätt och Bludderibläää. Mikrobryggaren Pär Forsgren i Fengersfors har onekligen hittat en egen nisch för namngivning av sina ölsorter. Några går att finna på de lokala Systembolagen, men framförallt säljs produkterna via lokala hotell och krogar. Även om smaken skiljer rätt mycket mellan sorterna, är grunden för allt karamellmalt och svensk magnumhumle.
Fengersfors bruksbryggeri grundades 2020 och anordnar regelbundet kurser för aspirerande konkurrenter och hemmabryggare.
Calvadal
Med sin lokala variant av fransmännens calvados har Edsleskogsbon Johan Postma skapat en ny möjlighet att smaka på Dalsland i flytande form.
Drycken påstås vara inspirerad av en lokal myt om en fransk pilgrim. Nåja, det var i alla fall i Normandie idésprutan Johan Postma bestämde sig för att testa lyckan och ge sig på sprittillverkning.
Grunden för Calvadal är handplockade äpplen från norra Dalsland. Frukterna pressas i Åmål och destilleras i Årjäng. Men den färdiga drycken utgår från värdshuset vid sjön Edslans strand i Edsleskog.
Hansens kafferosteri
Trenden med mikrorosterier för kaffe har hållit på ett tag nu. Tidigt ute var Fengersforsbon Espen Oliver Hansen, som började rosta bönor i liten skala 2016. Första året handlade det om cirka ett ton bönor totalt, vilket kan jämföras med andra mikrotillverkare där åtgången kan vara lika stor på månadsbasis.
Espen Oliver Hansen, som till vardags är möbeltillverkare och lärare på Stenebyskolan i Dals Långed, lägger stor vikt vid det småskaliga och hantverksmässiga. Kaffebönorna är exempelvis spårbara till respektive odling runt om i världen.
Tollebols kvarnkafé
Visst, området är mysigt i sig med brusande vatten och ett litet museum. Men det är kaféet och då särskilt våfflorna som gjort Tollebols kafé utanför Åmål till ett populärt utflyktsmål.
Kaféet sköts sedan förra sommaren av paret Anneli Svensson och Viktor Johansson, som sett till att modernisera menyn rejält. Förr var det grädde och sylt för nästan hela slanten på våfflorna som lämnade köket. Men nu kan det nästan lika gärna vara grillad ost, lax eller någon annan oortodox topping.
Smaknyheter har utlovats i sommar.
Kebabpizza från Åmål
Förvånansvärt ofta när utflyttade Åmålsbor pratar om vad de saknar från sin gamla hemstad brukar kebabpizza komma på tal. Ett besynnerligt smakminne, kan tyckas. Provinstidningen Dalslands artikelarkiv ger inte heller några bra ledtrådar till varför just vår kebab skulle smaka bättre än andra.
Men faktum är trots allt att Göran Lithell, chefen för konungens hovstat, och många med honom gärna slukar en kebabpizza eller två när de har vägarna förbi Åmål.