Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls mest omtyckta 30-åring laddar för fest: ”Jättekul att vara igång igen”

Publicerad:
I sommar firar Åmåls Bluesfest sitt uppskjutna 30-årsjubileum.
I sommar firar Åmåls Bluesfest sitt uppskjutna 30-årsjubileum. Foto: Jan Lorentsson

Ett år försenat är det äntligen dags att fira Åmåls största, viktigaste och mest omtyckta 30-åring: bluesfesten.

– Jättekul att vara igång igen. Nu blir det full fart framåt, säger bluesföreningens nya ordförande Åsa Lundeqvist.

Pandemiåtgärder gjorde det omöjligt att hålla musikfestivaler värda namnet både 2020 och 2021. Första coronaåret hölls visserligen en digital upplaga av Åmåls bluesfest, mest för att hålla räkneverket igång. Arrangörerna ville inte gå miste om möjligheten att fira stort 30-årsjubileum sommaren därpå. Men smittan ville inte ge med sig, fjolårets festival ställdes in helt, vilket innebar att firandet framflyttades till 2022.

Och här står vi nu, på tröskeln till vad som förhoppningsvis blir en härlig evenemangssäsong i Åmål, toppad av Sveriges främsta bluesevent.

– Jag känner precis som alla andra runt omkring mig, att det ska bli jättekul att komma igång igen, säger Åsa Lundeqvist, ordförande Åmåls bluesförening.

Späckat program hela sommaren: Det är i Åmål det händer

Vad har du saknat med festivallivet?

– Att få träffas och höra på musik. Folkfesten och arbetet runtomkring, givetvis.

Vad gör bluesfesten så speciell?

– Jag tror det är engagemanget i stan. Det känns verkligen som hela Åmåls bluesfest, med många som bidrar till stämningen, oavsett om det är i huvudarrangemanget eller allt runtomkring.

52-åriga Åsa Lundeqvist, till vardags grundskolelärare, besökte Åmåls Bluesfest för första gången 1996 och började jobba med organisationen året efter. Engagemanget varade i 17 år, sedan tog Lundeqvist en paus, men återkom i fjol, då hon efterträdde Fredrik Bengtsson som ordförande i Åmåls Bluesförening.

Hur känns det att vara på toppen?

– Roligt, även om jag varit med på den här sidan förut, som medlem i styrelsen.

Hur föddes ditt bluesintresse?

– Jag hade vänner som var engagerade och fick mig att halka in på det här spåret. Jag tycker musik är roligt, helt enkelt. Sen är jag kanske inte den största blueskännaren, men det finns många andra funktioner som är viktiga i en festivalorganisation.

Finns det några andra sommarevenemang du ser fram emot?

– Jag har fullt fokus på vårt eget och dålig koll på annat.

Årets bluesfest hålls den 6–10 juli.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningÅsa LundeqvistMusikSommar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.