Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Späckat program hela sommaren – det är i Åmål det händer

Publicerad:

Under sommaren vaknar Åmål till liv, med arrangemang av olika slag. Vi har gjort ett urval av allt som händer.

Här är några begivenheter som inte bör missas så håll koll på datumen.

I hamnterminalen samlas tusentals människor när det vankas bluesfest.
I hamnterminalen samlas tusentals människor när det vankas bluesfest. Foto: Andreas Dagström

Stor folkfest i Åmål mitt i semestern

Åmåls bluesfest är en årlig folkfest i Åmål. Första upplagan 1992 lockade 480 besökare. 2011 hade den växt till 7 000 besökare. För många tillresta är den given att boka in i semesteralmanackan.

Bland Åmålsborna är det festliga dagar med mycket folk i rörelse på stan och bluesfesten brukar sysselsätta stadens krögare. Andra veckan i juli, 6–10 juli, arrangeras Åmåls bluesfest i år.

I år har bluesföreningen satsat extra för att fira 30-årsjubileum och det är en stark uppställning som syns i programmet. Enbart på stora arenascenen ses Ida Bang & The Blue Tears, Thorbjörn Risager & The Black Tornado, Roffe Wikström, The Devon Allman Project, Joanna Connor, Lil’ Jimmy Reed & The Cosmic Surfers, Knock-Out Greg & The Scandinavian Blue lames, Among Lynx, Lisa Lystam Family Band, Erja Lyytinen, Keith Dunn, Errol Linton, Sari Schorr och Aynsley Lister & Wedgie och till det kommer en väldig massa mer musik.

Bluesens nya hövding taggar för sommarens urladdning: ”Precis som alla andra”
Årets Diggilooartister som kommer till Åmål 28 juli.
Årets Diggilooartister som kommer till Åmål 28 juli. Foto: Kristofer Sandberg

Kända artister gästar hamnen

Den 28 juli kommer folkkära Diggiloo till Åmål. Med rutinerade turnéveteraner som Lena Philipsson och Jessica Andersson som dragplåster brukar det vara mycket folk på spelningarna. Sanne Salomonsen, Måns Möller, John Lundvik, Theoz, Mariette, Liamoo och Robin Bengtsson ingår också i årets Diggiloogäng.

Folkkära Diggiloo stannar till i Åmål: ”Väl bekant med Dalsland”
Mat- och kulturfestivalen Glupsk på Dalsland gör som många andra comeback i sommar.
Mat- och kulturfestivalen Glupsk på Dalsland gör som många andra comeback i sommar. Foto: Karin Olsson

Populär mat- och kulturfestival tillbaka på Not Quite

Glupsk på Dalsland har inte kunnat genomföras de senaste två åren på grund av pandemin, men nu gör den populära mat- och kulturfestivalen comeback på gamla bruket och Not Quite i Fengersfors.

27–28 augusti kommer lokala odlare, bryggare, förädlare, bagare, musiker, hantverkare och konstnärer att vara på plats när publikmagneten är tillbaka.

Not Quiet Vokalensemble med lokala sångamatörer under ledning av Elin Andréasson har med åren skaffat sig operarutin. ”Vid ett annat bord” är körens femte egna opera i samarbete med regissören Karl Ekdahl.
Not Quiet Vokalensemble med lokala sångamatörer under ledning av Elin Andréasson har med åren skaffat sig operarutin. ”Vid ett annat bord” är körens femte egna opera i samarbete med regissören Karl Ekdahl. Foto: Malin Robertson Harén

Operaföreställning på bruket

Opera på bruket i Fengersfors blir det 1–3 juli. Då ger Not Quiet Vokalensemble föreställningen ”Vid ett annat bord”.

I regi av Karl Ekdahl tar sig ”Vid ett annat bord” an temat ensamhet. Ett ämne som kan upplevas, tolkas och förstås på många sätt. I föreställningen fokuseras på den ensamhet som kan upplevas bland andra människor.

När man inte är själv, men ändå känner ensamhet – den existentiella ensamheten och sårbarheten. Drivande är som vanligt i körens operor poesi, och denna gång har dikter av poeten Solja Krapu en bärande roll. Musiken är klassiska kör- och solostycken och kompletteras den här gången av lite jazz och schlager.

Anna-Karin Palm i samtal med Yukiko Duke under Bokdagar i Dalslands författardagar förra sommaren.
Anna-Karin Palm i samtal med Yukiko Duke under Bokdagar i Dalslands författardagar förra sommaren. Foto: Karin Olsson

Bokdagar i Dalsland under de fem sista dagarna i juli

Bokdagar i Dalsland är i år en femdagarsfestival från onsdag till söndag 27–31 juli. Festivalen kommer äga rum på flera olika platser runt om i Dalsland under de fem sista dagarna i juli, men huvudframträdandena är i Gamla kyrkan under fredag och lördag.

Bland årets medverkande finns namn som Sara Lövestam, Daniel Bergman, Anna Grinzweig Jacobsson, Zanyar Adami, Agnes Lidbeck, Magnus Västerbro, Mats Jonsson, Daniel Sjölin, Yukiko Duke, Emilia Söelund, Lilian Perme och Paulina Helgeson. Festivalen kommer att avslutas på Åmålstravet på söndagen med Tom Alandh.

Åmålstravet tar emot tusentals besökare varje år och är tillbaka efter att ha kört publikfritt under coronan.
Åmålstravet tar emot tusentals besökare varje år och är tillbaka efter att ha kört publikfritt under coronan. Foto: Elinor Thuresson

Travet är en av de största publikdragarna

Åmålstravet hör till de stora publikdragarna i Åmål. I sommar välkomnas besökarna tillbaka efter publikfria tävlingar under coronapandemin. De största travdagarna är Ändå Något, med V86 onsdag 15/6, och The Right Way söndag 14/4 med GS75 och löpning i högervarv. Även bluestravet brukar vara väl besökt, med musikunderhållning, och hålls i år onsdag 6/7.

Övriga travdagar är lunchtrav 13/7, söndagstrav 31/7 med V5, lunchtrav 8/9 och söndagstrav 9/10 med GS75. Dessutom körs en heldag med ponnytrav 6/8.

Bluestown MC Åmål ordnar regelbundna fordonsträffar i centrala Åmål hela sommaren. Vid bra väder kan det vara runt 100 fordon som samlas på udden bakom Dalslands skafferi i Åmål.
Bluestown MC Åmål ordnar regelbundna fordonsträffar i centrala Åmål hela sommaren. Vid bra väder kan det vara runt 100 fordon som samlas på udden bakom Dalslands skafferi i Åmål. Foto: Niklas Lindstrand

Fordonsträffar hela sommaren

Bluestown Motorclub är en motorklubb som värnar om amerikanska entusiastfordon så som bilar och motorcyklar samt att anordna träffar och sammankomster. Om sommaren ordnas välbesökta fordonsträffar varannan torsdag på udden utanför gästhamnen i Åmål. Samtidigt samlas pengar in till stöd för Åmåls Bluesfest. Datumen är 16/6, 30/6, 7/7, 21/7, 4/8 och 1/9. Finalkvällen ordnas ett poker run, viket innebär att deltagarna åker runt till olika platser där de plockar med sig ett spelkort på varje ställe. För att få ihop en full pokerhand måste man alltså besöka fem olika platser.

Men det finns fler tillfällen att njuta av blänkande krom. Tisdagskvällar hålls till exempel fordonsträffar vid Sunnanå hamn.

Åmålsdagen 2018. Efter några år av satsning på hamnkalas samlas i år stadsfesten i centrum.
Åmålsdagen 2018. Efter några år av satsning på hamnkalas samlas i år stadsfesten i centrum. Foto: Ina Sollander

Åmål dukar upp till kalas

Det som tidigare var Åmålshälja och senare blev Åmålsdagen har slagits ihop med Hamnkalaset till Åmålskalaset. Den 13 augusti, helgen före skolstarten, blir det fest i centrala staden.

På programmet finns foodtrucks, en megatrackbana för barnen som är 50 meter lång, marknadsstånd, loppis, musik och annan underhållning.

Svensk-sudanesiske artisten Ebo Krdum tog emot priset för årets folkmusik under Grammisgalan 2022. I sommar kan han höras i nya dalsländska musikfestivalen Kontinent Dalsland.
Svensk-sudanesiske artisten Ebo Krdum tog emot priset för årets folkmusik under Grammisgalan 2022. I sommar kan han höras i nya dalsländska musikfestivalen Kontinent Dalsland. Foto: Christine Olsson/TT

Klangkonstnärer i ny dalsländsk festival

Kontinent Dalsland är en ny festival som presenterar några av Sveriges och Europas främsta artister, tonsättare och klangkonstnärer i ett forum där framtidens kreativitet närs och sprids till en bred publik.

13–17 juli spelas det på många platser runt om i Dalsland. Åmåls kyrka, Not Quite, Fröskogs kyrka, Åmåls Stadshotell, Upperud 9:9, Gamla kyrkan i Åmål, Dalslands Konstmuseum i Åsensbruk och Dalslands Center i Håverud är spelplatserna.

På programmet finns en imponerande lista av artister i olika genrer, från klassiskt till elektroniska experiment. Här finns även etablerade Åmålskompositören Christofer Elgh, som skrivit musik för opera, dans, teater och film, med mera.

Fika hos Larssons i Gyltungebyn under Landsbygdsveckan 2020.
Fika hos Larssons i Gyltungebyn under Landsbygdsveckan 2020. Foto: Inger Larsson

Landsbygdsveckan

Landsbygdsveckan är ett evenemang där landsbygden visar upp sig och bjuder in till spännande aktiviteter. Du kan besöka hantverkare, kyrkor, vandringsleder, loppisar, gårdsbutiker och mycket mer.

Preliminära datum för årets Landsbygdsvecka är 19–27 augusti.

Åmåls båda padelklubbar har startat en sportfestival med padel, tennis, fotboll, frisbeegolf och Knattejoggen på Örnäsområdet.
Åmåls båda padelklubbar har startat en sportfestival med padel, tennis, fotboll, frisbeegolf och Knattejoggen på Örnäsområdet. Foto: Andreas Dagström

Festival med massor av sport på Örnäs

Åmåls sportfestival är en helt ny satsning där Åmåls båda padelklubbar samarbetar för att bibehålla och höja sportintresset i Åmål. Den 20–23 juli blir det massor av sport på Örnäsområdet. Tennis, padel, fotboll, discgolf och en knattejogg.

Faller sportfestivalen väl ut kan fler sporter bli aktuella kommande år.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls bluesfestÅmålsdagenÅmålstravetBluestown MCBokdagar i DalslandDiggilooGlupsk på DalslandLandsbygdsveckanLitteraturMat och dryckMotorMusikPadelSommarTeaterTrav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.