Hoppa till huvudinnehållet

Kyla dämpade snabbt barkborrens lust – mätning gjordes i Laxarby

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Leif Aronsson som är säkerhets- och naturombud i Södras skogsbruksområde Bohuslän-Dal är ansvarig för inventering av granbarkborrar. Här en bild från Vallsjön 2020.
Leif Aronsson som är säkerhets- och naturombud i Södras skogsbruksområde Bohuslän-Dal är ansvarig för inventering av granbarkborrar. Här en bild från Vallsjön 2020. Foto: Karin Olsson

Det är stora skiftningar i mätresultaten vid kartläggningen av granbarkborrar. Veckan efter rekordnoteringen på 8000 barkborrar i fällorna, fångades bara 190 stycken.

För två veckor sedan genomfördes Skogsstyrelsens och skogsbrukets årliga svärmningsövervakning av granbarkborrarnas utbredning i landet.

I pressutskicket uppgavs Åmål ha den högsta noteringen i Västra Götaland, på 8000 granbarkborrar i en fälla på en vecka.

Barkborren svärmar – rekordmånga fångade i Åmål

Efter att rapporten publicerats hörde Leif Aronsson av sig. Han ansvarar för inventeringen av granbarkborrar i Södra skogsägarnas skogsbruksområde Bohuslän-Dal.

Fällor i Laxarby

Det visar sig att fällorna faktiskt inte stod i Åmål utan i Laxarby, i Bengtsfors kommun. Men väldigt nära Åmålsgränsen, säger Aronsson.

– Egentligen var det 24 000 granbarkborrar som fångades i tre fällor. Sen tar man ett genomsnitt på det. Därför rapporterades siffran 8000 in till Skogsstyrelsen.

Som en jämförelse kan sägas att 2020, när undersökningen gjordes i Vallsjön mellan Tösse och Fröskog, var totalen 63 369 barkborrar eller i snitt 21 123 per fälla.

Mätning vid Vallsjön: Granbarkborrarna blir allt fler

Tendensen är att granbarkborrarna ökar i antal från år till år och breder ut sig norrut i landet. Men den här våren har varit kall, något som avspeglar sig i mätningarna, enligt Leif Aronsson.

– Veckan efter mätningarna till svärmningsövervakningen gjordes hade vi bara totalt 190 barkborrar i snitt i de tre fällorna. Den veckan hade det varit rejält kallt och då ligger granbarkborrarna lågt.

Veckan efter mätningen som visade 8000 barkborrar per vecka i Laxarby, fångades bara i snitt 190 barkborrar in./ARKIVBILD
Veckan efter mätningen som visade 8000 barkborrar per vecka i Laxarby, fångades bara i snitt 190 barkborrar in./ARKIVBILD Foto: Karin Olsson

Mest aktiva är granbarkborrarna i södra halvan av Sverige men stora fångster har även noterats så långt norrut som i Västernorrland.

Skogsstyrelsen och skogsbruket uppmanar alla skogsägare som har granskog i de berörda områdena att kontrollera sin skog för att se om den angripits av granbarkborren.

Artikeltaggar

DalslandDjur och naturLantbrukLaxarbySkogsbruk

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.