Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för udda sport – tävling i hästskokastning

Publicerad:
I hästskokastning gäller det att komma så nära pinnen som möjligt.
I hästskokastning gäller det att komma så nära pinnen som möjligt.

På lördag anordnar varpaklubben Kulan i Dals Långed en tävling i hästskokastning. Det är första gången tävlingen anordnas och några av de tävlande kommer ända ifrån Mora.

Varpaklubben Kulan i Dals Långed arrangerar för första gången en tävling i hästskokastning. Det är cirka 25 anmälda tävlande varav ett stort antal från Orust. Men det kommer även tävlande från Värmland, Göteborg och så långt bort som från Mora.

Klubbens ursprung har sin grund i varpkastning. Det är en motionsform som påminner om boule, där man istället har en flat sten- eller metallvarpa som man kastar mot en pinne. Men sporten blir alltmer ovanlig.

– Det är i princip utdött överallt förutom på Gotland, säger Stefan Svensson, ordförande i varpaklubben Kulan.

Stefan Svensson är ordförande i varpaklubben Kulan i Dals Långed.
Stefan Svensson är ordförande i varpaklubben Kulan i Dals Långed.

När de fick frågan av Svenska varpaförbundet om de ville anordna en tävling i hästskokastning blev de intresserade och tackade ja. Sedan dess har de tränat en gång i veckan på att kasta hästsko. Något som trots tidigare erfarenheter av varpkastning var en utmaning.

– Det var annorlunda mot varpkastning och mycket svårare än jag trodde, säger Stefan Svensson.

Tävlingen äger rum på lördag den 11 juni på varpaklubben i Dals Långed.

Artikeltaggar

Dals LångedFritid och livsstilStefan Svensson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.