Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Roliga sommarutflykter i Åmål – för stora och små

Publicerad:

I Åmåls småstadscharm ingår hur nära det är till naturen. Åka och bada är nog svårslaget som den mest populära sommarutflykten men det finns mycket annat också. En del av aktiviteterna kräver tillgång till bil men långtifrån alla.

Så vad ska du hitta på i dag?

Vassvikens loppis i Ånimskog hör till de största och arrangerar ibland också loppisdagar med inbjudna utställare.
Vassvikens loppis i Ånimskog hör till de största och arrangerar ibland också loppisdagar med inbjudna utställare. Foto: Inger Larsson

Loppisar och återbruk

Loppisar och försäljning av återbruksdesign finns här och var efter vägkanterna, i såväl uthus som i föreningslokaler. En del är permanenta och andra dyker upp tillfälligt. I Ånimskog driver Susanne Käll Vassvikens gammalt och nytt, som är den klart största loppisen i Åmåls kommun. Under sommaren är det i princip öppet dagligen. En av de populära är också Erikssons lantliga gårdsloppis i ladan i Tydje.

Inne i Åmål finns Röda korsets butik Kupan som är omtyckt bland klädintresserade och kommunen driver återbrukscentrumet Returen. Zagas Antikt & Kuriosa hör också till de fasta inslagen. I Fengersfors fritidslokaler säljs begagnade kläder och verktyg.

Vid Gamla kyrkan i Åmål hålls sommartid varje lördag loppis och hantverksförsäljning och i Tösse bygdegård är det hantverks- och loppisveckor, i år 11–22 juli.

Not Quite, det gamla bruket i Fengersfors, arrangerar många evenemang under sommaren.
Not Quite, det gamla bruket i Fengersfors, arrangerar många evenemang under sommaren. Foto: Roger Pettersson

Not Quite

Det gamla bruket i Fengersfors har blivit en stor mötesplats. Konstnärskooperativer Not Quite tar emot besökare för 19:e året. Utställningarna är i fokus, både konst och hantverk, men här ordnas också en rad arrangemang och det finns möjlighet att fika och handla såväl surdegsbröd som produkter och verk skapade av Not Quites medlemmar.

I år samlas 20 olika utställningar i lokalerna. Bland mycket annat visas verk stickade av VHS-band med inspelningar från Färöarna och konstnärens barndom och resultatet av ett projekt där fem konstnärer parats ihop med fem ekonomer.

På Mötesplats Tollebols kvarn finns under sommaren bland annat höns, kaniner och grisar. Karin Jensen och Tyra Jensen funderade tillsammans på lämpliga namn på grisarna.
På Mötesplats Tollebols kvarn finns under sommaren bland annat höns, kaniner och grisar. Karin Jensen och Tyra Jensen funderade tillsammans på lämpliga namn på grisarna. Foto: Karin Olsson

Landsbygdsmuseum

Alldeles utanför Åmål ligger landsbygdsmuseet Mötesplats Tollebols kvarn som vill ge en inblick i hur vardagslivet kunde se ut i början av 1900-talet. Barnen kan klappa djur och springa runt på ängen och leka och få en känsla av hur det var att vara mjölnarbarn.

Lokala hantverkare och odlare finns på plats i handelsboden som har försäljning av närproducerade livsmedel som exempelvis honung, mjöl, bröd och kakor samt hantverksförsäljning.

Fogdens fyr står på ön alldeles där Åmålsviken börjar.
Fogdens fyr står på ön alldeles där Åmålsviken börjar. Foto: Karin Olsson

Den sötvattensstänkta skärgården

Vänern har stora skärgårdar med öar, stränder och passager att upptäcka. Enklast att komma ut är det förstås för dem som har egen båt, kanot eller annat lämpligt flytetyg. Det är det många Åmålsbor som har och småbåtshamnarna är både många och välfyllda, men hör du inte till de lyckligt lottade med tillgång till båt finns det andra sätt.

Det finns två passagerarbåtar som trafikerar skärgårdarna. Från Åmål utgår m/s Vänervåg från Södra hamnplan med Sten Nilsson som skeppare och från Vingens hamn i Ånimskog kör Sune Tholins m/s Rotösund framför allt söderut i Limskärsleden.

Passerar du Storön i Tösse skärgård kan du lägga till vid bryggan i Dyrösund och se hur ideella föreningen Öfolket låtit göra iordning ön och torpet där, något som 2016 gav dem Åmåls kommuns kulturpris.

Runt Edsleskog finns flera iordninggjorda vandringleder att välja bland. En av dem leder upp till Baljåsen med vacker utsikt 301 meter över havet.
Runt Edsleskog finns flera iordninggjorda vandringleder att välja bland. En av dem leder upp till Baljåsen med vacker utsikt 301 meter över havet. Foto: Jan Andersson

Vandringsleder

Med utgångspunkt från torpet i Petersborg i Edsleskog finns det flera fina kortare men rätt krävande rundturer att välja bland – perfekt som uppvärmning inför kommande fjällvandringar. En av turerna passerar Björndalsberget och Dalslands högsta punkt Baljåsen. Vill man förlänga den turen kan man fortsätta leden mot Hinsknatten och Orsberget som sedan vänder vid Mjölkudden, vid Edslands strand.

Storspåret är en 20 kilometer lång populär vandringsled mellan Hanebol i Åmål och Edsleskog. I Edsleskog ansluter leden till Pilgrimsleden som man kan följa hela vägen ner till Vänersborg om man så vill. Leden är över tio mil lång och går genom den dalsländska vildmarken och vidare över Dalboslätten.

En annan uppskattad vandring är leden genom Sörknattens naturreservat, mellan sjöarna Djup och Ånimmen, i de södra delarna av Åmåls kommun. Områdets speciella klippformationer har genom åren inspirerat både filmmakare och konstnärer. Regissören Tage Danielsson valde att spela in flera av scenerna i Ronja Rövardotter här. Utsikten har även förevigats i Otto Hesselboms kända verk ”Vårt land”. Vackra och mer lättillgängliga är exempelvis Bräcke ängar i Edsleskog och skärgårdspromenaden i naturreservatet Yttre Bodane i Ånimskog.

Åmåls actionpark lockar till rörelse.
Åmåls actionpark lockar till rörelse. Foto: Andreas Dagström

Bli barn på nytt i actionparken

Förra året öppnade Åmåls actionpark. Ett perfekt ställe att leka av sig och få träning på köpet. Med studsmatta, luftkudde, parkourbana, pumptrack och snart också en klättervägg är det bara fantasin (och orken) som sätter gränser.

Om du är nyfiken på orientering kan Stolpjakten vara en bra start. 45 kontroller är i år utplacerade i Hanebol och Rösskogen.
Om du är nyfiken på orientering kan Stolpjakten vara en bra start. 45 kontroller är i år utplacerade i Hanebol och Rösskogen. Foto: Fredrik Tacacho

Fattigmanstips

Fritidsbanken kan du låna utrustning för sport och fritid utan kostnad. Idén bygger på att medborgare skänker utrustning som de inte längre har behov av till glädje för andra. Spela kubb eller krocket kanske?

Stolpjakten – lättsammare form av orientering – med 45 kontroller utplacerade på höjder, i branter, gropar och vid stenar på Hanebol och i Rösskogen. I år är 900 kartor beställa då fjolårets 800 tog slut.

Forsbackabaden i Nedre kalven är en populär badplats.
Forsbackabaden i Nedre kalven är en populär badplats. Foto: Fredrik Tacacho

Maxa sommaren med ett sjödopp

Dalsland är Sveriges sjörikaste landskap. Här är det aldrig långt till ett dopp. I centrala Åmål rekommenderas ett Vänerbad vid någon av badplatserna vid Örnäs camping. Andra fina badplatser i kommunen är Knarrbysjöbadet i Fengersfors, Klöverudsbadet i Edsleskog, Lilla Bräcke vid Furusjön i Ånimskog, Sandvarpet i Tösse eller Forsbackabaden i Nedre Kalven.

Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg, JÅÅJ, driver bland annat järnvägsmuseum i Åmål och stationsmuseum i Svanskog.
Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg, JÅÅJ, driver bland annat järnvägsmuseum i Åmål och stationsmuseum i Svanskog. Foto: Karin Olsson

Museer

Det finns gott om museer i Åmåls kommun. Årbols skolmuseum i Ånimskog är en nostalgikick med en omfattande skolsamling från 1800-talet och in i vår egen tid.

Åmåls järnvägsmuseum, Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg, håller till i det gamla bolagets lokstall strax söder om stationshuset i Åmål. Här finns ånglok, vagnar och en stor samling järnvägsföremål.

Inne i Åmål finns även Åmåls Industrimuseum, C W Thorstensons Mekaniska Verkstad, där det finns möjlighet att se hur en familj bodde och arbetade på 1920-talet. Verkstaden är i huvudsak bevarad sedan den grundades år 1918.

I Åmåls hembygdsmuseum får besökarna en glimt av hur människor i Åmål levde för 100 år sedan. Här finns tre våningar med olika miljöer från en tid då allt var annorlunda. I Åmål finns även Snarhögsgården, en gammal dalsländsk gård med anor från 1805.

I Fengersfors finns Homografiska museet som är ett konstprojekt, som genom att skapa en parallell museivärld vill väcka frågor kring representation, mångfald och normer. Här är queer utgångspunkten och det heterosexuella det avvikande.

En medeltidsutställning har öppnat i Edsleskog i prästgårdens västra flygel. De tre senaste årens utgrävningar har gett en allt klarare bild av den medeltida tegelkyrkan, som har visat sig vara en av de största byggnaderna i landet i början av 1200-talet och landets första tegelbyggnad. När den nya utställningen invigs officiellt den 18 juni medverkar historikern Dick Harrison, författare till boken ”Dalslands historia”.

Vill man flyga högt rekommenderas den gamla bmx-banan på Hanebol som den lokala mountainbikesektionen i Friluftsfrämjandet fixade till förra sommaren. Här flyger Peter Hobbs fram.
Vill man flyga högt rekommenderas den gamla bmx-banan på Hanebol som den lokala mountainbikesektionen i Friluftsfrämjandet fixade till förra sommaren. Här flyger Peter Hobbs fram. Foto: Fredrik Tacacho

Skoj på hoj

Om du föredrar att utforska landskapet från cykelsadeln har du kommit rätt. I Åmål finns det gott om fina turer, både för landsvägs- och mtb-cykling.

I Hanebolsskogen finns flera tekniskt krävande rundor – följ blå eller gul markering. Du kan också cykla 20 kilometer långa Storspåret mellan Åmål och Edsleskog.

För långcyklaren rekommenderas Unionsleden, 350 kilometer mellan norska Moss och Karlstad, eller Vänerleden som sträcker sig hela vägen runt Sveriges största sjö.

Flera tips på fina cykelturer finns exempelvis på Åmåls kommuns hemsida.

Att glida ut på en sup-bräda på Vänern en ljummen, vindstilla sommarkväll är svårslaget.
Att glida ut på en sup-bräda på Vänern en ljummen, vindstilla sommarkväll är svårslaget. Foto: Fredrik Tacacho

Stå upp för paddlingen

Varför sitta ner och paddla när man kan stå? Trendaktiviteten stand up padel (sup) kan inte ha undgått någon. Få helt nya perspektiv genom att utforska Vänerskärgården från en sup-bräda. En tur runt Fogden en (av få) vindstilla sommarkvällar är svårslaget. Har du ingen egen bräda finns det möjlighet att hyra på Dalsland Outdoor nere vid marinan eller vid Rolfskärrs semesterby i Tydje.

Forsbacka GK är vida känd för sin fina bana.
Forsbacka GK är vida känd för sin fina bana. Foto: David Lövgren

Golf i alla dess former

Golf, minigolf, fotbollsgolf och fotbollsgolf. Vill man golfa finns det gott om möjligheter i Åmål. Forsbackas 18-hålsbana utanför Åmål, vackert omgiven av lövskog och vattendrag, lockar golfare från när och fjärran. I anslutning till banan finns även en niohålsbana för fotbollsgolf. Vid Örnäsområdet finns en populär niohålsbana för discgolf och en minigolfbana med tolv hål.

Det har blivit populärt att trampa fram på spåren med dressiner.
Det har blivit populärt att trampa fram på spåren med dressiner. Foto: Kjell Olsson

Trampa dressin längs med sjöar

Tågtrafiken har slutat gå, men du kan ändå ta dig till Svanskog på rälsen genom att trampa dressin. Den 15 kilometer långa turen på Svanskogsbanan går mellan Forsbackabaden utanför Åmål och Svanskogs station. Turen går längs med sjöarna Nedre och Övre Kalven och Ömmeln och genom den 263 meter långa Bollsbytunneln.

Det finns även möjlighet att kombinera dressinturen med kanotpaddling en av sträckorna.

I Åmål fiskas det året om. Speciellt under Fiskehälja som arrangeras under hösten.
I Åmål fiskas det året om. Speciellt under Fiskehälja som arrangeras under hösten. Foto: Elinor Thuresson

Nappar det?

Jodå, sportfisket i Vänern håller hög klass. Årligen anordnas det en rad fisketävlingar i sjön, med Åmål som utgångspunkt. Trollingfisket efter lax och öring är populärt. Även gädda och abborre finns rikligt och i vissa områden och vissa perioder på året är även gösen på hugget.

I Edsleskog finner du även Ängebytjärnet där det finns möjlighet att fiska regnbågslax eller röding. Omgivningarna är handikappanpassade och här finns även en grillplats och en kåta till uthyrning.

Padelbanorna utomhus är ett av de senaste tillskotten på Örnäs.
Padelbanorna utomhus är ett av de senaste tillskotten på Örnäs. Foto: Andreas Dagström

Aktiv på Örnäs

Örnäs är ett omtyckt tillhåll, både för Åmålsborna och turisterna. Området har länge varit ett populärt rekreationsområde och på senare tid har allt fler aktiviteter samlats här. Det finns bland annat fotbollsplaner, beachvolleybollplaner, tennisbanor, padelbanor, minigolfbana, discgolfbana, elljusspår, utegym, djurpark, grillplatser badplatser och en lekplats. Blir du stressad av alla möjligheter? Då går det precis lika bra att sätta sig på en klippa och bara njuta av vågskvalpet från Vänern. Det finns till och med en tillgänglighetsanpassad plattform med utsikt över hamninloppet.

Artikeltaggar

ÅmålDick HarrisonDressinFiskeForsbacka GolfklubbFriluftsfrämjandetFritid och livsstilFritidsbankenJÅÅJNot QuiteÖrnäs djurparkSommarStand Up PaddleboardingTollebols kvarn

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.