Hoppa till huvudinnehållet

Shahad Ali Mohamed tar emot skrivarstipendium på Bokdagarna – golvade juryn

Publicerad:
I tuff konkurrens vann Shahad Ali Mohamed årets litteraturstipendium med sin novell ”Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?”
I tuff konkurrens vann Shahad Ali Mohamed årets litteraturstipendium med sin novell ”Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?” Foto: Bokdagar i Dalsland

Åmålstjejen Shahad Ali Mohamed vinner årets skrivarstipendium för unga från Bokdagar i Dalsland, med sin träffsäkra novell som både berör utanförskap och samhörighet.

– Det känns riktigt bra, jag är glad, säger hon.

I våras uppmärksammades Shahad Ali Mohameds novell, ”Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?”, som hon ursprungligen skrev som en skoluppgift på Kristinebergskolan, där hon nyligen slutade åttonde klass.

Samma text skickade hon sedan in till juryn för Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga – som golvades. ”Ett stort författarskap har inletts” , skriver Bokdagar i Dalsland i ett pressmeddelande.

I tuff konkurrens, med ovanligt många välskrivna texter, tog Shahad hem stipendiet. I motiveringen skriver juryn bland annat: ”Att kunna skriva så träffande att varje mening blir som en dolkstöt av sanning är få förunnat. Att som tonåring kunna göra det vittnar om att ett stort författarskap har inletts.”

– Det känns kul att höra, säger Shahad Ali Mohamed om motiveringen.

Vinnartexten tar avstamp i en resa som Shahad gjorde till hemlandet Irak och hur hon först där och då äntligen kände sig hemma, trots att hon levt nästan hela sitt liv i Sverige. Hon sätter ord på det utanförskap och den smygrasism som många känner i ett nytt hemland men också den samhörighet hon känner i hemlandet.

Shahad Ali Mohamed kommer att läsa novellen i samband med prisutdelningen den 29 juli, under sommarens Bokdagar i Dalsland. Novellen kommer även att publiceras i Dalslands Litteraturförenings tidning Korpgluggen senare i höst.

Stipendiet består av 5000 kronor, diplom och blommor och en plats i jurygruppen för det kommande årets stipendium.

Dalslands Sparbanks skrivarstipendium

Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga är instiftat för att årligen uppmuntra en ung, skrivande person med anknytning till Dalsland att fortsätta och utveckla sitt skrivande.

Bakom stipendiet står Dalslands Sparbank och Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening. Stipendiet kan sökas av alla som har en anknytning till Dalsland och är 15–25 år gammal det år stipendiet delas ut.

Juryn har bestått av: Peter Bergting, Ingrid Gregertsen, Gunilla Gustafsson, Pia Hagmar och 2021 års stipendievinnare, Joudy Olewi.

Hela motiveringen

”Att kunna skriva så träffande att varje mening blir som en dolkstöt av sanning är få förunnat. Att som tonåring kunna göra det vittnar om att ett stort författarskap har inletts. Rotlösheten, stoltheten och tvivlet finns där i varje mening – meningar som nästan kokar av ungdomligt raseri, men också kärlek till en plats som är både hemma och borta på samma gång. Novellen tar läsaren från ’orten’ till ett främmande land som kanske inte är så främmande. Det är en erfarenhet många delar, men inte alla kan beskriva. Berättelsens avslutande mening – ’Det här är mitt hem’, har sällan levererats med sådan självklarhet.”

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandDalslands LitteraturföreningLitteraturStipendier

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.