Kingebols nya landmärken, vindkraftverken, börjar komma på plats. Nyligen restes det andra vindkraftverket av totalt sex stycken.
– Det har rakt igenom varit en smidig byggprocess som nu börjar gå in på målrakan, säger Jörgen Glemme, byggprojektledare på European Energy.
Det går inte att missa dem när man far förbi på E45. 200 meter över marken, en bra bit över grantopparna, ståtar nu två vindkraftverk.
Resterande fyra vindkraftverk, en kort bit norröver, kommer att resas och färdigställas under sommaren för att sedan spänningsättas i augusti. Därefter återstår tester innan de går i produktion i början av hösten, enligt European Energy som köpte projektet med färdigt tillstånd från Gothia vind.
Dessförinnan behöver även Vattenfall nya transformatorstation vara på plats.
– Den är kritisk för att kunna starta upp det hela. Vattenfall planerar att vara klara i augusti med den, säger Jörgen Glemme.
Med hjälp av en stor 150-tons kran byggs ett vindkraftverk i taget. Det första vindkraftverket stod klart för ett par veckor sedan och det andra färdigställdes i veckan.
Samtliga huvudkomponenter har transporterats från hamnen i Uddevalla och ligger redo att monteras. Ironiskt nog är det nu bara vinden som kan stoppa bygget.
– Det tar bara fyra dygn att montera en turbin. Det som begränsar oss nu är vinden. Blåser det över åtta till nio sekundmeter då kan man inte lyfta, säger Jörgen Glemme, byggprojektledare på European Energy.
European Energy ser ut att hålla tidsplanen. Företagen har fått hitta nya kreativa vägar för att lösa den komponentbrist som uppstått under coronapandemin.
– I stället för att bladen ligger och väntar i Asien och blir försenade har vi kört hit dem och tagit hit en tekniker istället. Det är ett sätt att hantera den situationen som är i världen. Hela branschen har fått anpassa sig till rådande världsläge, säger Jörgen Glemme.
Vissa komponenter som ursprungligen skulle ha monterats i Kina monteras nu på plats istället.
– Allting kom på samma båt kan man säga.
I november var förberedelsefasen klar, som vägar och fundament, och sedan återupptogs arbetet, med vindkraftverken, i april.
– När det är full aktivitet på alla fronter är det uppåt 50–60 man på plats totalt.
Nyfikna grannar
Med tanke på den förändrade utsikten och visst buller från vindkraftverken har projektet mötts av en hel del skepsis från närboende i området.
– Frågor från nyfikna har det varit, men de arga har vi varit förskonade från. Det var nog mer i början. Det är inga bostäder i absoluta närheten men många kommer att se och höra vindkraftverken.
Verken är tillverkade av Siemens Gamesa. De är totalt 200 meter höga och har en navhöjd på 115 meter. Bladen är 83,5 meter långa och väger 24 ton styck.
– Totalhöjden är standard i Sverige. Det som sticker ut med de här är att de har en så stor rotor. Mig veterligen byggs det inga som är större i dag.
När vindkraftparken är klar kommer den årliga produktionen att uppgå till drygt 100 gigawattimmar, vilket motsvarar 20 000 villahushålls årsförbrukning av el.
– Vi har en situation där vi behöver mer grön el, för att bli mer oberoende av energin. Vi kommer att dubbla vår elförbrukning inom några decennium, så det känns oerhört bra att kunna bidra till ett sånt tillskott, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef för European Energys svenska verksamhet.