Hoppa till huvudinnehållet

Åmål vill ha ett gott liv för framtiden – skippar gästvänligheten

Publicerad:
Kungsberget i solnedgång. Åmåls kommunfullmäktige har antagit en vision som tydligare ska koppla mot framtiden och FN:s globala mål Agenda 2030. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls kommun har beslutat om en ny vision som ska gälla både kommunen och dess helägda bolag Åkab och Såab.

Kommunens vision som enligt beslutet börjar gälla direkt är ”Ett gott liv – i dag och i morgon”.

Därmed skippas gästvänligheten.

Kommundirektör Jan-Erik Samuelsson och kommunsekreteraren Pia Carlsson presenterade förslaget på tisdagens kommunfullmäktigemöte.

– Det här är ett viktigt ärende och ett viktigt beslut. Beslut om ny vision fattar man inte på varje fullmäktige och inte varje år, säger Jan-Erik Samuelsson.

”Sveriges mest gästvänliga stad”, som antogs 2012, pensioneras därmed. Den nya visionen ska i stället ha sin utgångspunkt i hållbar samhällsutveckling och styra och vägleda det arbetet. Här ingår exempelvis att fler ska fullfölja sina studier och att fler ska komma i arbete.

Samtidigt uppdateras värdeorden som hörde till visionen. Åmål behåller orden genuin, omtänksam, aktiv, modig men ändrar delvis definitionen. De här orden har de kommunala verksamheterna arbetat aktivt med och de är fortfarande relevanta, enligt Jan-Erik Samuelsson.

Andra delar av den tidigare visionen stryks helt och hållet, som varumärkesord och spelplaner.

– För det är inga begrepp som man riktigt har använt eller förstått i verksamheten. Vi vill förenkla visionsbegreppet och skapa en större tydlighet, säger Jan-Erik Samuelsson.

Fakta

Åmåls nya vision

Så här formuleras Åmåls kommuns nya vision:

Ett gott liv – i dag och i morgon är kommunens vision om det hållbara samhället. Ett gott liv bygger på allas lika värde och på att vi skapar vårt samhälle – tillsammans. I Åmåls kommun värnar vi om livskvalitet, välbefinnande, trivsel och trygghet för dig som kommuninvånare.

Genom delaktighet och möjlighet att påverka utvecklingen av Åmåls kommun skapar vi det goda livet för våra medborgare i dag och för kommande generationer.

Åmål ska vara en hållbar och livskraftig kommun där alla behövs.

FN:s globala mål

Uppdraget har varit att aktivt integrera FN:s globala mål i Agenda 2030 med kommunens vision med målet att tydliggöra vad Åmåls kommun vill framåt. Här ingår både kommunens strategiska mål och den mer verksamhetsnära ledningen.

– Visionen ska vara en draghjälp, och visa en färdriktning, en framtidsbild. Dit vill vi med den här kommunen. Det handlar om utveckling, långsiktighet, strategiskt arbete, säger kommunsekreterare Pia Carlsson.

Som underlag när visionen formulerades fanns bland annat kommunfullmäktiges tidigare antagna mål och Västra Götalandsregionens utvecklingsstrategi. Västra Götalandsregionens vision ”Det goda livet i Västra Götalandsregionen” är snarlik och det finns en parallell i ”Det goda livet i Dalsland”.

Visionen antogs av kommunfullmäktige efter en kort debatt.

Hoppas på resultat

– En vision är bara en vision om man inte sätter handling bakom. Det jag har saknat i alla visioner vi har haft i den här kommunen, är hur vi ska göra det, säger Peter Stenberg (L) som hoppas på resultat utifrån de värdefulla orden, men kallar sig lite skeptisk:

– En vision bör ju komma från oss politiker, om vad vi vill göra med vår stad. Det ska inte komma från nåt skrivbord, nån tjänstemannasida egentligen. Det är ju vi som borde forma framtiden politiskt, säger han.

Tomas Lindström (TL) läste högt ur de nya definitionerna för de fyra värdeorden och raljerade över beskrivningarna som ”nys”. Han ifrågasatte bland mycket annat att här skulle finnas möjlighet till att påverka och en lyhördhet för idéer.

– Det är fina papper och fina ord som ni skriver här. Men nu har jag följt de här orden och de här fina tankarna förut. Så det här är ju nada, kan man säga, säger han.

”Fall framåt”

Michael Karlsson (M) däremot beskriver den nya visionen som bra och som ”ett fall framåt”. Även Ewa Arvidsson (S) kallar visionen för mycket bättre än den förra. Hon beskriver hur det varit en omfattande politisk diskussion men också en politisk enighet inför beslutet.

Utifrån sin roll som ordförande i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden lyfter hon särskilt värdeorden aktiv och modig och hur hon tycker att Åmål tar för sig:

– Vi har alltså en fantastisk samarbetsförmåga, samverkansförmåga ifrån socialförvaltningen ut mot Västra Götalandsregionens olika vårdgivare. Vi har Medpro, vi har öppenpsykiatrin med mera, med mera. Vi har alltså öppnat gemensamma mottagningar och vi är Sverigeledande i det. Det har varit uppstartsdagar förra veckan kring det här och det är internationella ögon på oss i Åmål.

Peter Olsson (V) menar att en vision är något som ska uppnås, inte en beskrivning av ett nuläge, och menar att det ingår i politikernas uppgift, ute i nämnder och styrgrupper bland annat, att se till att det blir verkstad av visionen. Han nämner särskilt vad som står om vikten av jämlik hälsa.

– Om vi skulle vara nöjda, så är det ingen vision. Jag tycker det är ett stort kliv framåt från förra visionen. Förra visionen var säkert bra när den togs, men det var dags för nåt nytt. Så är det.

Fakta

Kommunfullmäktiges framtidsmål

Åmåls kommunfullmäktige har antagit fem mål som gäller från och med 2023:

• I Åmåls kommun ska alla ha möjlighet till arbete och egen försörjning.

• Åmåls kommun ska ha ett starkt lokalt näringsliv.

• I Åmåls kommun ska alla ha möjlighet till livslångt lärande.

• I Åmåls kommun ska alla ha en god och jämlik hälsa samt uppleva livskvalitet.

• Åmåls kommun ska vara ett långsiktigt ekologiskt hållbart och klimatneutralt samhälle.

Artikeltaggar

ÅkabÅmålÅmåls kommunEwa ArvidssonJan-Erik SamuelssonMichael KarlssonPeter OlssonPeter StenbergPolitikSåabTomas Lindström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.