Hoppa till huvudinnehållet

EXTRA: Dalsspira mejeri ansöker om rekonstruktion: ”Ett tungt beslut”

Publicerad:
Dalsspira ansöker om rekonstruktion. vd Mikael Olsson.
Dalsspira ansöker om rekonstruktion. vd Mikael Olsson. Foto: Johan Lindahl

Dalsspira mejeri i Färgelanda ansöker om rekonstruktion på grund av pengabrist. Covidpandemin har påverkat konsumenternas köpbeteende och verksamheten negativt, skriver man i ett pressmeddelande.

– Innan vi fått svar på ansökan har jag inga uttalanden att göra, säger vd Mikael Olsson.

Styrelsen i Dalsspira mejeri AB beslutade i måndags eftermiddag att lämna in en ansökan om företagsrekonstruktion vid Vänersborgs tingsrätt. Ansökan om företagsrekonstruktion är en följd av den likviditetsbrist som bolaget haft som en följd av det ändrade köpbeteendet som blivit en effekt av covid-pandemin vilket påverkat verksamheten negativt. Styrelsen anser beslutet nödvändigt för att ge bolaget den tid som behövs för att genomföra operativa- och organisatoriska förändringar för lönsam tillväxt.

Försäljningsutvecklingen i Dalsspira var fram till våren 2020 positiv med ökande försäljning, men konsumenters förändrade köpbeteende i och med restriktioner till följd av covid-19 ledde till en lägre efterfrågan på färsk mjölk till förmån för pastöriserad mjölk med längre hållbarhet. Vidare ledde restriktionerna till en minskad turism på västkusten vilket även det påverkat bolaget negativt.

”Förändringen har lett till allt lägre försäljningsvolym för Dalsspira mejeri av färsk mjölk som inte kunnat kompenseras i volym av den framgång bolaget haft med sin omtyckta grillost.”, skriver företaget på sin hemsida.

”Ett tungt beslut”

Styrelsen i Dalsspira vidtar i och med ansökan om företagsrekonstruktion den åtgärd som är ägnad att tillvarata alla intressegruppers intressen på bästa sätt. Därför anser styrelsen att beslutet om företagsrekonstruktion är nödvändigt för att ge bolaget tiden som krävs för att kunna genomföra den omstruktureringsplan som kommer ta bolaget till lönsamhet.

”Det är ett tungt beslut att fatta och Bolaget beklagar situationen men kommer att verka för att det sker med en så begränsad påverkan som möjligt för medarbetare, leverantörer och kunder.”, står det att läsa i pressmeddelandet.

I samband med rekonstruktionen kommer bolaget att upphöra med de månatliga försäljningsrapporterna och information om omsättning kommer istället ske via kvartalsrapporterna.

– Innan vi fått svar på ansökan har jag inga uttalanden att göra, säger vd Mikael Olsson.

Beslut väntas under dagen.

Texten uppdateras.

Artikeltaggar

DalsspiraFärgelandaNäringslivVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.