Hoppa till huvudinnehållet

Dalsspira beviljas rekonstruktion – detta händer nu

Publicerad:
Dalsspira beviljas rekonstruktion. Vice vd Malin Jakobsson, vd Mikael Olsson ochMarknads- och försäljningschef Madelene Enarsson. Foto: Johan Lindahl

På torsdagseftermiddagen beviljades Dalsspira mejeris ansökan om företagsrekonstruktion. Nu ska företaget få hjälp att komma på fötter igen efter ökade kostnader och minskad försäljning – och man har tre månader på sig.

– Vi försöker hitta vägar framåt, säger vd Mikael Olsson.

Vid 17-tiden på torsdagen meddelade Vänersborgs tingsrätt att Dalsspira mejeri AB beviljas företagskonstruktion.

Detta efter att företaget hamnat i ekonomiska problem under de senaste åren.

– Det började under pandemin, då vi såg ett trendbrott åt det negativa hållet. Det ledde till kostnadsökningar tillsammans med minskad försäljning, säger vd Mikael Olsson.

En företagsrekonstruktion innebär att ett företag eller en juridisk person som bedöms ha en god affärsidé men som av någon anledning hamnat i ekonomiska problem kan få en form av skydd mot konkurs.

– Man sätter in en rekonstruktör som hjälper oss att hitta en väg framåt och göra företaget lönsamt. Målet är att företaget ska kunna stå på egna ben, säger Mikael Olsson.

Riskerar Dalsspira att gå i konkurs?

– Det är det vi försöker undvika genom att hitta nya vägar framåt och jobba med de produkter som är lönsamma. Och kanske hitta nya.

I ett första läge har man tre månader på sig. Därefter kan företaget begära en förlängning med tre månader i taget, till högst ett år.

– Det var inte här vi ville hamna. Vi ville ha ett lönsamt företag som producerar lokal mat. Men nu går vi in i ett nytt skede. Vi tittar på vilka möjligheter som finns och det är viktigt att poängtera att vi fortsätter att producera och sälja som vanligt. Det är en förutsättning vid rekonstruktion, säger Mikael Olsson.

Hjälp med skulder

Ett företag som genomgår en rekonstruktion har ofta behov av skuldnedskrivningar för att komma tillrätta med de ekonomiska svårigheter som orsakat rekonstruktionen, ett så kallat ackord. En uppgörelse mellan borgenärer om att endast en viss andel av skulderna behöver betalas.

Det kan antingen ske genom att rätten fastställer ett offentligt ackord, som beskrivits ovan, och blir då bindande för samtliga borgenärer, eller genom ett underhandsackord som är en ekonomisk uppgörelse mellan en borgenär och företaget. Till skillnad från ett offentligt ackord binder ett underhandsackord endast de borgenärer som antar ackordet.

Ordförande lämnade

För drygt två veckor sedan meddelade Dalsspiras dåvarande ordförande, Per Lönn, att han frånträder sin position på grund av personliga skäl. Även nära vännen Mattias Gunnarson lämnade styrelsen. Men Mikael Olsson dementerar att det ska ha varit stormigt i styrelserummet.

– Vi har inte varit oense om någonting. Det var just av personliga skäl som de valde att lämna, säger han.

Artikeltaggar

DalsspiraFärgelandaNäringslivVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.